SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermek tanulása

Kókai Kata [cikkei] - 2006-03-01
A tanulásban, főként az általános iskolai évek alatt, sokat segíthet a szülő.
A gyermek tanulása

Nem csak azzal segíti gyermekét, ha elmagyarázza az általa még nem értett feladatokat, de azzal is, ha megteremeti számára a tanuláshoz szükséges ideális környezetet. A tanulási szokások kialakítása az első években a legfontosabb, a gyermek a későbbiekben is így fogja elsajátítani a tananyagot. Azok a gyerekek, akik megszokták, hogy nagycsaládban élnek, mindig nagy a zaj körülöttük, később sem igénylik majd a teljes csendet a tanuláshoz.

Hogyan tanul a gyermek?

Minden gyermek másként tanul. Van, aki a képes magyarázatok, az illusztris példák által érti meg a tananyagot, míg mások számára elegendő az olvasás. Egyes gyerekek igénylik a szülő jelenlétét és segítségét a tanulásban, míg mások ezt ellenőrzésnek veszik, s inkább önállóan dolgoznak. A szülő feladata elsősorban az, hogy elfogadja gyermeke igényét. Ha önállóan szeret tanulni, s eredményei megfelelőek, nem szabad rákényszeríteni a szükségtelen segítséget.

Ha azonban segítségre van szüksége, a szülő fontos szerepet kap a tanulásban. Ez olykor nehéz feladat, hiszen felnőtt fejjel egyszerűbb, hétköznapibb módon oldjuk meg a feladatokat, az iskolában azonban ragaszkodnak a formalitásokhoz. Ügyelni kell rá, hogy a szülő az iskolai elvárásoknak megfelelően tanítsa gyermekét. Az első évek a legfontosabbak, ezért a gyermekek ekkor igénylik a legtöbb odafigyelést, s a szülői hátteret.

Az első évek tapasztalatai a későbbiekben is elkísérik a gyermeket. Ha ebben az időszakban jó eredményeket ér el, s számíthat a szülő dicséretére, a későbbiekben sokkal szívesebben tanul, s nem kötelezettségként, hanem lehetőségként látja majd a tanulást.

Tanulás az első

Sok szülő először a házi feladatokat végezteti el gyermekével, s csak aztán foglalkozhat játékkal. Tapasztalatból tudjuk, hogy a kötelezettségeket általában mindenki kerüli, vagy legalábbis nem végzi el szívesen a kötelező feladatokat. A gyermekekre ez sokkal inkább igaz, mint a felnőttekre. Ha azonban nem tűnik kötelezőnek a feladat, vagy akár szórakoztató is lehet, akkor biztosan nem kerüli el a hasonló teendőket.

Érdemes a jó eredményeket dicsérettel, vagy kisebb ajándékokkal jutalmazni. Ez a gyermek számára motivációt jelent, szívesebben tanul, vagy végzi el házi feladatát, ha tudja, hogy megéri. Egy kisgyermek még nem érti, hogy a tanulás később könnyű megélhetést jelent, ezért elérhető jutalmakat, célokat kell elé tűznünk, mely segíti a tanulásban. Legyen az egy látogatás az állatkertben, vagy csak egy szelet csokoládé, mindenképpen megtanulja, hogy a kötelezettségek elvégzéséből előnye származik.

A környezet

Vajon jobb, ha megy a TV, vagy halk zene szól? Vagy az a gyermek érdeke, hogy minél nyugodtabb környezetben tanuljon? A kérdésre nincs egyértelmű válasz, minden gyermek számára más környezet az ideális. Van, aki jobban szeret a megszokott háttérzajban (éneklő kistestvér, mosogató anyuka) tanulni, míg más inkább a teljes nyugalmat igényli.

Egy dolog biztos, ha olyan műsor megy a televízióban, mely a gyermeket érdekli, az elvonja a figyelmét a tanulástól. Ez esetben érdemesebb hagyni, hogy megnézze kedvenc meséjét, és csak ezt követően nekilátni a tanulásnak. A gyermek sokkal szívesebben tanul, ha az nem a legkedveltebb meséivel egy időben zajlik.

A kisebb gyermekek nem tudnak hosszabb ideig egyetlen feladatra koncentrálni, ezért figyelmük hamar elkalandozik. Nem szabad megtiltani, hogy időnként szünetet tartsanak a tanulásban. Ha egedül is boldogulnak feladataikkal, ne erőltessük a segítséget, hagyjuk, hogy önállóan dolgozzanak. A környezet kialakításánál vegyük figyelembe igényeiket. Ha a zene nem zavarja (vagy éppen segíti) a tanulásban, ne tiltsuk meg a rádiózást. A gyermek igényeit figyelembe véve a szülő megalapozhatja gyermeke jövőjét, s megtaníthatja arra, hogyan szeresse a tanulást.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja