SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi a legjobb módja a tanulásnak?

Családinet [cikkei] - 2015-08-12
A WSY (Wall Street Journal - New yorki napilap) közzétett egy kitűnő cikket a legújabb kutatásról, amely azt tanulmányozta, hogyan tudunk a leghatékonyabban tanulni. Ezzel a tudással felvértezve már segíthetünk gyerekeinknek is, hogy ők is alkalmazzák a kutatás eredményeit dolgozatok, vizsgák előtt. Íme, néhány fontosabb rész:
Mi a legjobb módja a tanulásnak?

Vizsgáztassa saját magát

A legfontosabb, hogy vizsgák előtt folyamatosan ismételgessük az anyagot, így az agy megtanulja, hogyan hozza elő és alkalmazza a memóriában tárolt tudást.
Ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint ha újra és újra elolvasnánk a tankönyvet, mondja Jeffrey Karpicke, a Purdue Egyetem Pszichológia Tanszékének adjunktusa. Állítása szerint, ha egy, az emésztőrendszerről szóló vizsga előtt áll, gyakorolja, hogyan mondaná el a működését elejétől a végéig, inkább, mint hogy a részeit bemagolná.
 

Az alvás alapvető

„Az alvásnak szintén szerepe van abban, hogyan teljesít a vizsgákon, de két olyan módon, ahogy nem várná. Ismételje át a legnehezebb anyagot a vizsga előtt előtti este, pont mielőtt lefeküdne. Ez a módszer segít abban, hogy később könnyebben felidézzük a megtanultakat”, mondja Dan Taylor, az Észak-Texasban található Dentoni Egyetem Alvás – és – Egészség Kutatólaboratórium vezetője. „Ne keljen fel korábban, mint szokott a tanulás miatt; ez beavatkozhat a REM fázisú alvásba (’gyors szemmozgás’ fázis), ami segíti a memóriát.
 

Mit együnk

Mindenki tisztában van vele, hogy a nagy vizsga napján reggelizni kell. A kutatások szerint a magas szénhidráttartalmú, nagy rosttartalmú és emésztést lassító ételek a legjobbak, mint például a zabkása. De az is számít, mit eszik egy héttel korábban.
Először megvizsgáltak 16 főiskolai diákot, hogy tudnak figyelni és milyen gyorsan gondolkodnak, azután öt napig nagy zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrendet írtak elő nekik, amely bővelkedett húsban, tojásban, sajtban és tejszínben; ezután ismét megvizsgálták őket és rájöttek, hogy rosszabbul teljesítenek.
 

Ne foglalkozzunk egyszerre több dologgal

Bár sok tizenéves állítja, hogy jobban tud tanulni, ha közben zenét hallgat vagy üzeneteket vált a barátaival, a kutatások pont az ellenkezőjét mutatják: Ha tanulás közben más, figyelmét elterelő tevékenységet is folytat, sokkal nehezebb később felidézni a megtanultakat, állítja Nicole Dudukovic, a Connecticut államban található Hartfordi Trinity Főiskola Pszichológia Tanszékének adjunktusa.
 

Nyugtassa meg saját magát

Ha még mindig feszültnek érzi magát, vonuljon el 10 percre és vesse papírra, pontosan mi miatt aggódik, tanácsolja Dr. Beilock, a Chicagói Egyetem Pszichológia Tanszékének adjunktusa. Ő és egy kutatótársa 106 kilencedik évfolyamban tanulót vizsgált olyan vizsgájuk előtt, ami nagy feszültséget okozott nekik, ezután a csoport felét megkérték, hogy közvetlenül a vizsga előtt töltsenek el 10 percet azzal, hogy leírják gondolataikat. Azok a nyugtalan diákok, akik ezt megtették, ugyanolyan jól teljesítettek a vizsgán, mint azok a diákok, akik végig nyugodtak voltak. Viszont azok a diákok, akik feszültek voltak és nem csinálták meg ezt az írásbeli feladatot, gyengén szerepeltek. Dr. Beilock véleménye szerint gondolataink leírása leveszi a terhet az agyról.

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja