SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Néhány ötlet biztonságos és praktikus babakocsikhoz

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-06-11
Az első baba érkezik a családba, izgalommal vásároljuk a kelengyét, bútorokat a szobába, és a babakocsit, mellyel sokat fogunk sétálni, és közben egyéb feladatainkat is végezni.

Vajon melyek a legfőbb szempontok, ami alapján az ideális babakocsit ki tudjuk választani? A piacon fantasztikus mennyiségű, és minőségű babakocsi közül válogathatunk, igazából nem is tudjuk mit vegyünk figyelembe.

Néhány ötlet biztonságos és praktikus babakocsikhoz

Legfőképpen a baba egészséges fejlődésére helyezzük a hangsúlyt, valamint a saját mindennapi tevékenységünk megkönnyítését segítsük a babakocsi választásakor.

Fontos szempont, hogy a baba biztonságos fejlődése érdekében fektetni kell sík felületen az első 6-7 hónapban, amíg magától fel nem ül. Ezt a folyamatot nem szabad gyorsítani, azzal hogy esetleg kitámasztjuk párnákkal az etetőszékben, döntött támlás babahordozóban, vagy babakocsiban, és azt gondoljuk hogy ül.
A fejlődési folyamatban  a megfelelő táplálkozásnak és az életkornak megfelelő mozgásoknak van óriási szerepe, ne erőltessük az ülést amíg magától meg nem tartja a törzsét és a fejét a baba. Így megfelelően megerősödnek az izmok, izületek, ínszalagok, és az agyi idegpályák is megfelelően kialakulnak. Ugyanez vonatkozik a mászós korszakra, biztosítani kell, hogy a  baba bebarangolja a szobát, nem szabad korlátozni járókára, vagy bébikompra. Én úgy oldottam meg, hogy egy ágyrácsot erősítettem a kinyitott ajtóra, kijönni nem tud a baba, de hatalmas területe van. Letettem pár játékot, és remekül elfoglalta magát a csemete, amíg egyéb elfoglaltságom volt. A rácson keresztül láttam mit csinál, és ő is látott engem, nyugodt volt.

De a babakocsikra visszatérve, az egészségi szempontokon kívül a pénztárcánk szab határt. Mindenképp ajánlatos figyelembe venni a sík felület biztosítását, és csak a későbbiekben emelni a háttámlát, ha többfunkciós babakocsit veszünk.

Babakocsi fajtákból vehetünk Mózeskosár alapút, ez sima, kemény fekvőfelületes, nem állítható a támlája, ezt csak 6-7 hónapos korig használhatjuk, utána más típusút kell beszerezni.
Vannak a kétfunkciós babakocsik, amelyeknek már állítató a támlája, sajnos nem mindegyiknek teljesen vízszintbe, érdemes ezt is megvizsgálni, ne később derüljön ki.
A háromfunkciósak állnak egy mózeskosár részből, melyet le lehet szerelni, és kapunk egy állítható támlájú kocsit.
A négyfunkciós kocsihoz tartozik egy babahordozó is, melyet rá lehet pattintani a korábban leszerelt vázra. A babahordozó a mai autós közlekedésünk biztonsága érdekében a legjobb, de egy csecsemővel nem autózunk naponta, a napközbeni pihenésre, alvásra, sétákra nem alkalmas, nem ez a funkciója.

Szélesebb modellt az őszi-téli hónapokra gondolva ajánlatos venni, mert jobban elfér benne a bundazsák, takaró is. Ha a szülők termete is nagy, valószínű a baba is nagy lesz, ahogy növöget.

Ezután gondolhatjuk végig, hogy nekünk mi a megfelelő. Mérlegelni érdemes, hogy mennyit fogunk sétálni vele?  Ha kertes házban lakunk, valószínű nem szükséges a séta, úgyis könnyen a szabad levegőn lehet a baba.

Boltba is sokat járunk majd? Ha vásárolunk vele, érdemes mély alsó kosarút nézni, sok kismama oda pakolja be a napi vásárolt élelmiszert, és a pénztárnál szedi ki, nem kell kint hagyni a bolt előtt a kocsit, hogy a bevásárlókocsit tolhassuk.

Ha tömblakásban lakunk, akkor vajon mennyire könnyen tudjuk majd felcipelni az emeletre, ha esetleg elromlik a lift? Vagy hivatalokba, üzletekbe ahol nem megoldott még az akadálymentesítés, rámpa?

Könnyű tisztítani, ha orkános a kocsi anyaga, de nyáron melegebb van benne a babának. A legtöbb babakocsihoz kapható már felpatentolható műanyag esővédő, ha esetleg elkapna egy hirtelen zápor.

Fontos a kerekek típusa is, ha az első kettő bolygókerekes, akkor könnyen tudunk irányt váltani vele az úton, nem kell megdönteni, hogy új irányba állítsuk. A műanyag borítású kerekek jobban ráznak, ugyanígy a kisebb kerékkel ellátott kocsik is.

Ha leszerelhető és megfordítható a felső rész, tudunk alkalmazkodni a baba temperamentumához, van aki a mamát akarja látni séta közben, van aki viszont előre szeret nézelődni.

Jó dolog ha van rászerelhető heveder a kocsiban, később ennek fontos szerepe lesz, amikor a baba már jól tud ülni, sokszor szeretik félig kilógva bámulni, ahogy forog a kocsi kereke.

Érdemes beszerezni egy a toló részre felszerelhető babatáskát is, amelyben kialakított rekeszek vannak a szükséges holmiknak, ami egy-egy útra elengedhetetlen. Cumisüveg, pelenka, törlőkendő, papírzsebkendő, apróságok, esetleg kis dobozka a babaelemózsiának, ami így nem foglalja a helyet az alsó kosárban.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja