SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kisgyerekeknek nem ajánlott a nyaklánc!

Családinet [cikkei] - 2010-02-19
Bizonyára tapasztaltátok, mennyire szeretik díszíteni magukat már az egészen kicsik is. Az óvodában már szín-korszakok vannak, a kisasszony mondjuk csak rózsaszín vagy lila ruhát hajlandó felvenni.
Kisgyerekeknek nem ajánlott a nyaklánc!

Különösen kedvelik a fodrokat, straszköves mintákat. Később, kisiskolás korban már változik az ízlésük.

A kicsiknél jóval nagyobb a veszély, hogy fennakadnak valamiben, meg is fulladhatnak az erős lánc szorításától. Amikor játszanak, az udvaron fogócskáznak, megeshet, hogy az egyik a nyakláncánál fogva ragadja meg a másikat. Ugyan nem fullad meg tőle, akit elkaptak, azonban igen fájdalmas lehet a hirtelen húzás. Nem is beszélve arról, ha játék közben elszakad a lánc, nagyon szomorú lesz a tulajdonosa, amiért tönkrement.

A nyakláncon kívül balesetet okozhat még a nyakban viselt kulcs, sál, ruha zsinórja. Egyik németországi óvodában történt meg az a baleset, amikor egy négyéves kisfiú fennakadt az ablakkilincsen, a nyakában lógó medál szalagjánál fogva.
Amikor megpróbálták kiszabadítani, lecsúszott az ablakpárkányról. Olyan erősen ráhúzódott a zsinór és felsőjének kapucnija a nyakára, hogy többé nem kapott levegőt és megfulladt.

Az apró gyöngyökből fűzött lánc is veszélyes lehet a kisgyerekekre, mert ha szétszakad, bekerülhetnek a gyöngyök a légutakba. Természetesen, amikor mi is a gyermekkel vagyunk, viselhet nyakláncot, de nem állandó jelleggel. Lehetőleg a ruhán se legyenek szalagok, zsinórok. 

Nem szerencsés az a viselet, ahol a nyaknál összehúzható zsinór van, pl. a kapucni miatt.
Játszótéren már többször történt olyan baleset, amikor a gyerek fennakadt a csúszdán, vagy egyéb játékszeren. A ruházatból kilógó zsinór odacsukódhat a busz vagy a metró ajtajába, vagy beleakadhat a mozgólépcsőbe is. 


Lássunk tehát 7 tippet a balesetveszély elkerülésére:
 

  1. Lehetőleg ne vegyünk a gyereknek olyan ruhadarabot, amelyen zsinór van a nyakrésznél! Felejtsük el azokat a bizonyos zsinórmegállító bogyókat, stifteket, ilyennel ne húzzunk össze két zsinórt sem, ne csomózzunk! Veszélytelen alternatíva lehet a tépőzár, vagy patent.
     
  2. Ha már van nyakzsinóros felső, vagy dzseki, akkor tegyük azt biztonságossá: cseréljük ki a madzagot kalapgumira, vagy varrjunk fel tépőzárat! Szedjük le a nagyobb méretű zsinórmegakasztókat!
    Ha ragaszkodunk a zsinórhoz, akkor húzzuk ki a ruha nyakából, középen vágjuk ketté, pár öltéssel varrjuk ismét össze, majd húzzuk vissza a korcba! Ha mégis fennakadna a gyerek, a varrásnál el fog szakadni a madzag a terheléstől.
    Az anorák, vagy kapucnis felső kilógó madzagjait rövidítsük le maximum 8 cm-re, így nem fog beleakadni semmibe.
     
  3. Ne engedjük, hogy a gyerek túlságosan hosszú nyakláncot, vagy a mostanság divatos karabineres kulcstartó- vagy mibiltelefontartó szalagot viseljen! Sportolás, biciklizés, rollerezés közben minden nyakbavaló tabu.
     
  4. Télen természetesen mindenki tegyen fel sálat, kisebb gyermek azonban azt ne hordja kívül!
     
  5. Ne használjunk a ruhák ujjánál, derekánál, nadrágszáránál zsinórmegakasztót! Ezektől nem lehet megfulladni, azonban beakadhatnak a tömegközlekedési eszközök vagy a lift ajtajába. A derékrészbe és a nadrágszárakba húzhatunk rugalmas gumit is. Az ujjakat célszerű tépőzárral ellátni.
     
  6. A lógó cipőfűző is balesetveszélyes lehet. Válasszunk inkább tépőzáras cipőt, vagy kössünk csomót a masni hurkából, így nem fog megbotlani benne a gyerek. 
     
  7. Kisgyerekeknek nem tanácsos lógó fülbevalót (karikát vagy függőt) viselni, sportolás vagy játék közben beleakadhat a másik hajába vagy egy gallyba, csúnyán kiszakadhat a fülcimpa. Ha nagyon szeret ilyet hordani, akkor sportolásnál vegyük ki azt. Vannak egészen kisméretű gyerekfülbevalók, ezek nem annyira veszélyesek.
     
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja