SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy ne legyen mumus az iskola... - 3. rész

Családinet [cikkei] - 2010-01-04
A következőkben bemutatunk néhány stresszoldó gyakorlatot. Lehetőség szerint a dolgozat vagy vizsga előtti délutánon végezze el gyermekünk a feladatokat. Ha más egyéb szorongást okozó helyzet adódik az életében, akkor is jót tesznek a gyakorlatok. Sokkal szórakoztatóbb, ha mi is beszállunk.
Hogy ne legyen mumus az iskola... - 3. rész

Az olyan stresszoldó tréninget, mint az autogén tréning hosszabb ideig kell gyakorolnunk, mert csak akkor hozza meg a kívánt eredményt.

"Majom" gyakorlat

Ez a gyakorlat megszabadítja a személyt a feszültségektől és egyidejűleg növeli az önbizalmat.


A következőképpen végezzük:

Álljunk egyenesen, ellazított végtagokkal. A lábak vállszélességű terpeszben állnak. Testünket egy erőteljes és mély sóhajtás kíséretében hátra hajtjuk.
A fej és a kezek lazán lefelé lógnak, térdünket kissé behajlítjuk. Lassan, erőteljesen beszívjuk a hasunkba a levegőt, majd lassan felegyenesítjük felsőtestünket. A karokat is visszük felfelé, amíg egészen a plafonra nem mutatnak. Magas tartásban az egész testünket jól kinyújtóztatjuk, mélyen kilélegezzük a levegőt. Most lazán ökölbe szorítjuk a kezünket és váltott kézzel elkezdjük veregetni a szegycsontunkat. A „mellveregetés” stimulálja a csont alatt lévő csecsemőmirigyet (thymus), amelynek jelentős szerepe van az immunrendszer irányításában.
Fontos: egyszerre csak 6-6 „dobütést” végezzünk el egy kézre számítva, azaz 12-t. Ne többször, mert erre igen érzékenyen reagál a csecsemőmirigy.


"Fújjuk el a stresszt" gyakorlat

Váltott orrlyukas légzés.

Befogjuk a jobb orrlyukat, baloldalon mélyen beszívjuk a levegőt, kis ideig visszatartjuk, majd ujjunkat a bal orrlyukra helyezve jobboldalon kifújjuk. Ezt többször megismételjük, amíg jól esik. Ez a gyakorlat helyreállítja az oxigén-széndioxid egyensúlyt a szervezetben, máris jobban érezzük magunkat.

Hatásos és ízletes varázsteák

Bízzuk magunkat a növények természetes gyógyító erejére.

Nyugodt alvás

Az orbáncfüvet és macskagyökeret tartalmazó gyógyteák megnyugtatják a gyermeket és nyugodt alvást biztosítanak számára különösen a vizsgák előtt. Az alvászavarok hatékony ellenszere a komlólevél, macskagyökér, citromfű, és narancsvirág keverékéből összeállított gyógytea.   Nyugtatóan hat még az édesköményt, citromfüvet, koriandert, fahéjat, gyömbért, édesgyökeret tartalmazó gyógytea is.

Stressz elleni egyszerű teakeverék:

2 rész orbáncfű, 2 rész macskagyökér, 1 rész golgotavirág.


Elkészítés:


Csészénként egy teáskanálnyi teakeveréket leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd leszűrjük.

Adagolási javaslat:
10 év alatti gyermekeknek csak fél teáskanálnyi keveréket, 10-15 év közötti gyerekeknek pedig egy kiskanálnyit forrázzunk le.


Ez a tea segít átvészelni a téli depressziós időszakot is:

1 rész macskagyökér, 1 rész rozmaring, 2 rész citromfű, 2 rész galagonyavirág, 4 rész orbáncfű.

Elkészítés:
Egy csészére számítva 1 púpos teáskanálnyi keveréket leforrázunk, lefedjük, öt percig áztatjuk, majd leszűrjük.  Naponta akár két csészével is ihatunk belőle.


Jobban kiázik a hatóanyag, ha a szárított növényeket először jól megtörjük egy mozsárban.


Kökényből új életerőt nyerhetünk. Legalábbis ezt állítják a szakemberek. Kiegyensúlyozza az idegrendszert, megterhelések és stresszhelyzetek elviselését segíti elő. Kökényszörp némi tájékozódás után kapható a kereskedelemben. Talán szárított formában is hozzáférhető.
Gyűjteni ősszel lehet, miután már megcsípte a dér.

Természetes gyógymód

Homeopátiás készítményt is szoktak ajánlani az orvosok a gyermekeknek, ha rossz a kedélyállapotuk, vagy teljesítmény-szorongásuk van. Ezt már súlyosabb esetekben, beszélgetéses pszichoterápia kísérő kezeléseként alkalmazzák.Ezért a most következő két homeopátiás készítmény alkalmazását feltétlenül meg kell beszélni a gyermekorvossal.


Ha nagyon szorong a gyermek a felelést, dolgozatot megelőző estén, hasznos lehet az Argentum Nitricum D12 jelzésű homeopátiás készítmény. Ebből naponta kétszer öt golyócskát kell bevenni. A szedését célszerű megkezdeni már 3 nappal a számonkérés előtt.


Ha a gyermek remegni kezd és elgyengül a félelemtől, a vizsgázás tudatától kiborul, vagy hasmenést kap, akkor adjunk neki Gelsemium D12-t, szintén napi kétszer öt golyócskát.

Ha nem ilyen komoly a baj, akkor sokat segíthet a szülői megértés és ennek kifejezésre juttatása a gyermekkel akár egy csésze kakaó, tea és némi sütemény mellett folytatott meghitt beszélgetésekben. Ha sikerül nagyjából megfogalmaznia a gyermeknek, miért is tart annyira a dolgozattól, kiselőadástól, feleléstől már is enyhülnek a félelmei. 

A cikk további részei:

Hogy ne legyen mumus az iskola...
Hogy ne legyen mumus az iskola... - 2. rész

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja