SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öreg ember nem vén ember! - avagy szupernagyik a hálón

[cikkei] - 2004-03-24
Már most, harmincon innen is nap mint nap azt érzem: lemaradtam! A tízéves lurkók olyan otthonosan mozognak a számítógépek között és az interneten, ahogyan én soha nem fogok már. A nyugdíjas korúak zöme pedig el sem hiszi, hogy az egér neki is engedelmeskedik.
Öreg ember nem vén ember! - avagy szupernagyik a hálón

A villamoson néha megrettenve hallgatom kisiskolás fiúk beszélgetését. Napi kapcsolatban vagyok különböző számítástechnikai eszközökkel, de a gyorsan pergő párbeszéd felét sem értem. Hátrányban vagyok: ebben a korban még a C16-ost próbáltam rávenni arra, hogy betűszínt váltson. A fiúk pedig precízen sorolják az általam nem is ismert videókártyák technikai adatait.

Az idősebb korosztály tagjai többnyire kézlegyintéssel elintézik ezeket a dolgokat. Mivel nincs, aki megmutassa nekik például az internet használatát, bonyolult és félelmetes dolognak tartják. Azt hiszik, egy idősödő ember képtelen elsajátítani a számítógép kezelését.

A Panem Kiadó könyvei ezen a helyzeten kívánnak változtatni. Az "Idősebbek is elkezdhetik!" sorozat tagjai közül idáig az Ila László által készített "Windows", és "Word" című kötetek láttak napvilágot. Ezek a számítógép alapvető funkcióinak ismertetésével, könnyen érthető és barátságos stílusukkal szólnak minden, abszolút kezdő idősebb emberhez. A második kiadvány a legelterjedtebb szövegszerkesztő használatát mutatja be.


Innen már csak egy lépés a világháló. A harmadik kötet címe: Internetezzünk! A könyv részletesen taglalja az internetezés kezdeti lépéseit. Lépésről lépésre leírja a csatlakozás módját, a böngészés alapjait, az e-mail programok kezelését, a postafiókok beállítását és kitér a biztonság kérdésére is. A szerző linkajánlóval is segíti az elindulás nehézségeit.

A kiadvány könnyen áttekinthető és értelmezhető. Mindenki számára ajánlott, akár tananyagként is, de elsősorban mégis az ötven évnél idősebbeket célozza meg. Hazánkban ezidáig nem jelent meg hasonló tematikájú mű.

A könyv szerzője, Fülöp Hajnalka saját tapasztalatai alapján dolgozott. A Magyar Internetező Nők Egyesülete (MINők) és a Magyar Teleház Szövetség tagjaként lakóhelyén évek óta oktatja a számítógép-használat fortélyait. A gyermeknevelés és tanítás mellett sok helyen találkozhatunk publikációival az információs társadalom, elektronikus demokrácia, elektronikus ügyintézés, távmunka, nők és a net témakörökben. Szívügyének tekinti az esélyegyenlőség megteremtését, így a vidéki emberek, az idősebb korosztály és a nők számitástechnikai oktatását is.

A MINők tagjai a nők számítástechnikai, kommunikációs felvilágosítását, továbbképzését tartják fő céljuknak. A www.minok.hu oldalon részletesebb információkat olvashatnak az Egyesület munkájáról.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja