SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védekezés, szülés után

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-10
Egy gyermek születése mindig fontos esemény a család életében. Heteken át leköti mindenki figyelmét, de nemsokára minden újra a régi lesz.
Védekezés, szülés után

Néhány hét után az élet visszatér a régi kerékvágásba: az édesanya ismét fitt és üde, s mindenki megtanult alkalmazkodni a kis jövevény igényeihez. Előbb-utóbb visszatér a szexuális élet, mely sok kérdést vet fel.

Azok az édesanyák akik valamilyen okból nem szoptatják gyermeküket, jobban ki vannak téve a teherbeesés veszélyének. A szoptatás időszakában azonban a teherbeesés esélye szinte a nullával egyenlő. Ilyenkor alkalmazhatók különböző gyógyszermentes védekezési módok, melyek nagyobb biztonságérzetet nyújtanak az édesanyának.

Védekezés gyógyszerrel

A szoptatás időszakában egyáltalán nem javasolják a gyógyszeres védekezést, illetve a hagyományos kombinált tabletták szóba sem jöhetnek, mivel befolyásolhatják a tejelválasztást. Léteznek azonban ún. "minipillek".

Ezek a hormontartalmú gyógyszerek a kombinált tablettákkal ellentétben nem befolyásolják a tejelválasztást, s nem kerülnek át a gyermek szervezetébe. Egyes minipillek védelmet nyújtanak a kismedencei gyulladások ellen, és segítenek megelőzni különböző betegségeket is. Mivel a szoptatás idején a szervezet saját fogamzásgátló képessége összeadódik a minipillek hatásával, szinte 100%-os védelmet nyújt a teherbeesés ellen.

Méhbe felhelyezett eszközök

A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás még újdonságnak számít. A méhben elhelyezett eszköz csekély mennyiségben sárgatest hormont szabadít fel. Tulajdonképpen teljes biztonságot nyújt, csökkenti a menstruációs ciklus idejét, s megelőzi a fájdalmakat.

Spirált szinte kizárólag olyan nőknél alkalmaznak, akik már túl vannak az első szülésen. A méhbe felhelyezett eszköz meggátolja a fogamzást. Hátrányai közé sorolható, hogy nem véd a szexuális úton történő fertőzésektől, fokozhatja a vérzés mennyiségét.

Helyileg alkalmazott fogamzásgátlók

A szoptatás időszakában a test saját védekező mechanizmusa mellett kielégítő hatékonyságúak, később azonban már egyáltalán nem bizonyulnak megfelelő választásnak. A spermicid krémek, a pesszárium, egyáltalán nem mondhatók kényelmesnek, hiszen előkészületet és odafigyelést igényelnek. Ugyanakkor nem elég hatékonyak a fertőzésekkel szemben sem.

Az óvszer hatékonysága sok esetben a használat helyességén múlik. Helyes használat esetén védelmet nyújt a fertőzések ellen, s hatékonyabb a helyi fogamzásgátlónál.

Fogamzásgátlás injekcióval?

Ez a módszer hatékonysága ellenére még csak szűk körben terjedt el. Legtöbben talán nem is hallottunk még a lehetőségről. Előnyei közé sorolható, hogy megbízható, ritkán szükséges az alkalmazása, nincs többé szükség a folyamatos gyógyszerszedésre.

Csupán 1-3 havonta kell alkalmazni, hátrányának mondható azonban, hogy nem nyújt biztonságot a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, s gyakrabban lépnek fel mellékhatások, mint más fogamzásgátló szerek esetén.

Fotó: en.wikipedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja