SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyává válni (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Szobonya Erzsébet [cikkei] - 2011-04-06
Anyává válni jó. Vagy talán még annál is jobb. És, hogy mi a legjobb? Az irónia, amivel a női nem képes kezelni kudarcait és családban betöltött szerepét. Mi nők, ilyen szuper lényeknek születtünk. Vajon tudják ezt a férfiak?
Anyává válni (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Egy fárasztó nap után, sokszor azon gondolkodunk, ki is volt olyan agyament, aki kijelentette:”Az anyaság a legcsodálatosabb dolog a világon.” Valljuk meg, ilyenkor el sem tudjuk dönteni, hogy ezen a megfogalmazáson mosolyogjunk, vagy sírjunk.

A gyermekvállalás olykor nagy elhatározás, olykor csak úgy jön. Bárhogyan is kezdődjék, a végén várjuk a kis jövevényt és tiszta szívvel örülünk neki. Ezt a várakozást még a szüléstől való félelem sem árnyékolja be.
Arra azonban már igenis készülni kell, hogy a neheze csak ezután jön.
 
Hazatérve a hétköznapokba, minden beindul. Szó szerint. A kórházban jól viselkedő gyermek síróssá válik, mindenki tiszteletét szeretné tenni nálunk, miközben a legnagyobb beindulást az ember melle produkálja. Állva a gyerek fölött, azon morfondírozunk, hogy mi a fontosabb. A csönd, amivel végre megajándékozott minket, ­hiszen éjjel kettőig ordított-, vagy, hogy fel kéne kelteni, mert szétdurran a mellünk. Nagy dilemma!
Ez csak az egyik oldala az éremnek, mert mindeközben persze egy halom mosnivaló vár a fürdőszobában, mosogatnivaló a konyhában. Főzni is kell valamit, hiszen enni kell! Takarítás, bevásárlás……, no de nem érdemes sorolni. Persze közben hazajön a nagyobb gyerek, aki azonnal enni akar, mert az éhhalál küszöbén áll. Ja, és mivel kamasz, ránk zúdítja követeléseit, mely szerint a cipője már tök ciki, a táskája csupa sár lett, legyünk szívesek kisikálni, és holnap ne téliszalámis szendvicset csináljunk neki, mert az „uncsi”. Arról pedig még említést sem tettünk, hogy az ellenőrző látványa heves szívdobogást vált ki.


Naná, hogy a kamasz szókimondó a hangerőre nem figyel, így felkelti a kicsit, aki eget rengető üvöltésbe kezd. Máris szoptatni kell, pelenkázni, babusgatni. Közben megérkezik apa, aki szemöldökét felhúzva néz végig a lakáson, mert az egy majomfészekhez inkább hasonlít, mint egy meghitt otthonhoz. Ami a lényeg azonban az, hogy ő szintén éhes. Újra terítés, kajamelegítés, elpakolás, mosogatás. Az már csupán hab a tortán, hogy mást szeretne enni, mint amit fél órával azelőtt megmelegítettünk.
Persze nekünk még aznap megfésülködni sem nagyon volt időnk, így végig frusztrál a tudat, mely szerint inkább hasonlítunk egy  túlélő showban résztvevő őrültre, mint egy szexi démonra.
 
A nap végén károkat mérünk fel. Túl hangosan szóltunk a gyerekre, nemet mondtunk neki egy kérésre, csak azért mert éppen dühösek voltunk, meg sem kérdeztük a férjünktől, hogy mi történt ma vele, ráadásul az új csipkés hálóingünkbe sem bújtunk bele a kedvéért.
Túltesszük magunkat a megrázkódtatáson, még sincs vége, mert megkapjuk életünk párjától az oly jól eső kérdést:” Mit csináltál egész nap?
„Hát igazán semmit. No és megpróbálhatnád drágám ezt a semmit utánam csinálni!”
 
A lakás elcsendesül, miközben a kiságy felett állva, az angyali arcot mustrálva, újra felötlik bennünk a kérdés. Ki is mondta, hogy az anyaság a legcsodálatosabb a világon? Bárki is volt, neki köszönhetjük a legszebb felismerést, és a legnagyobb igazságot. 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja