SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lombikbébi-program: komplex kezeléssel a babáért!

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-03-25
A meddőség oka nagyon sokrétű lehet. Napjainkban egyre duzzad azoknak az okoknak a száma tudományosan is bizonyítottan, amelyek meddőséghez vezethetnek, így egy szerteágazó problematikáról beszélhetünk. Míg az egyik oldal a testi okok feltárását szokta hangsúlyozni, addig mások a lelki oldal szerepét emelik ki. A kérdés tehát nagyon összetett, és érdemes ezt figyelembe venni a meddőség kezelésében is.
Lombikbébi-program: komplex kezeléssel a babáért!

„Az alapelv az, hogy ha bármilyen szempontból kedvezőtlen helyzetbe kerülünk, akkor a szervezet elsőként a termékenységért felelős rendszert blokkolja. Van valószínűleg ennek egy evolúciós szerepe is, hogy védje a szervezetet a terhességtől. Így erőkifejtés, vagy egy erőteljes fogyás, illetve hízás blokkolhatja a reprodukciós rendszerünket is. Ide tartozik a pszichés állapot, a félelem, vagy a fenyegetettség érzése, illetve egyéb betegségek is. A szervezet folyamatosan értékeli a történéseket, és szükség esetén reagál rá. Ha valaki ugyanis beteg és várandós egyszerre, akkor a természetben jelentősen csökkennek az életbemaradási esélyei, és a szervezetünk a modern társadalomban is ezen az elven működik” - tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosától.

Mindenre kiterjedő vizsgálódás

lombikbebi„A komplex szemlélet lényege, hogy az egész rendszert kell vizsgálni, és ez vezet a hatékony kezeléshez is” – magyarázza a meddőségi és endoszkópos specialista. „Mi például egy lombikbébi kezelés folyamán több száz faktort nézünk folyamatosan, és tudnunk kell, hogy még így sem tudunk teljes képet alkotni. Úgy lehet talán a legjobban elképzelni ezt az egész folyamatot, mint egy olimpiai döntőt. Ha a versenyző nem aludta ki magát, nem készült fel fizikailag a megmérettetésre, vagy magánéleti problémák miatt nem tud koncentrálni, akkor nem fog győzelmet aratni. Viszont az is kell a sikerhez, hogy a pálya megfelelő állapotban legyen, és az eszközök se hagyják őt cserben, hiszen ezek a tényezők ugyanúgy megakadályozhatják őt abban, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Ugyanez a helyzet a meddőség tekintetében is, mi tehát abban tudjuk a hozzánk forduló párokat segíteni, hogy nagyon körültekintően kivizsgáljuk őket, és a megfelelő pontokon segítjük őket abban, hogy a problémás részeket korrigálva és megerősítve a legjobb eséllyel bekövetkezzen a gyermekáldás.

Orvosi team-munka


Ha egy páciensnek például van egy pajzsmirigy-rendellenessége, és erről nem tud a kezelőorvos, akkor nyilvánvalóan rosszabb esélyekkel indul. Ugyanez a helyzet egy mióma vagy egy endometriózis esetében. Ezek ugyanis nem minden esetben lehetetlenítik el a megfoganást, az esélyeket viszont mindenképpen csökkentik, így sokkal több, lényegében felesleges beavatkozáson kell részt venniük a pácienseknek, ami pszichésen, testileg és anyagilag is nagyon nagy megterhelést jelent. Ha minden faktor a helyére kerül, akkor ugyanis 35 év alatt 40-50 százalék is lehet a lombikbébi program sikerességének aránya egyetlen cikluson belül” – hangsúlyozza Dr. Vereczkey. Ez a komplex hozzáállás nemcsak egy egyszerű lombikbébi programot jelent, hanem azt is, hogy az orvosi csapatot kiegészítve minden olyan szakterület jelen van az intézményben, amely a meddőség kezelésével kapcsolatba hozható. „Egy endokrinológiai rendellenesség esetén endokrinológus segít, a sebész kiveszi a daganatot, a pszichológus helyre teszi a feszültséget, segít, támogat, és ha ezek a területek együtt dolgoznak, akkor a megfelelő technikai módszerekkel a terhesség a lehető legnagyobb eséllyel sikerülhet. Ez a hozzáállás amellett, hogy sokat segít, nagyon etikus is, hiszen ott támogat, ahol szükség van rá” – mondja a főorvos.

Hatékony megoldás

Az egyedüli probléma az effajta hozzáállással az, hogy a páciensek Magyarországon hozzászoktak ahhoz, hogy az időhiány miatt, vagy egyéb okokból legtöbbször egyetlen szakembertől megkapnak egy diagnózist, és az alapján történik a kezelés, ami vagy sikerül, vagy nem. Ez azonban azért is problematikus, mert a páciensek éveket is veszíthetnek az alacsony hatékonyságú programokkal, amit vannak, akik már nem engedhetnek meg maguknak. A történetnek az idő és az anyagi ráfordítás mellett fontos része az is, hogy minél több lombikbébi programot kell végigcsinálni, annál nagyobb a pszichés nyomás, ami kimerüléshez és kiégéshez vezethet. Ezért is érdemes fordítva állni a történethez, vagyis fontos, hogy nagyon precíz legyen a kivizsgálás, logisztikailag jól oldjuk meg a szakmák közötti kommunikációt, hiszen ennek segítségével akkor kezdhetünk bele a lombikprogramba, amikor a legideálisabbak a körülmények. Persze senki sem tudja biztosra garantálni a sikert, azonban annyiban segíthetünk, hogy a lehető legjobb eséllyel induljanak a párok a kisbabáért.”


Fotó: Finja07

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja