SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne terhesen akarjon élsportoló lenni! - de...

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-08
Nem is olyan régen még úgy tartották, hogy a várandós nő pihenjen, ne mozogjon, és főleg eszébe se jusson sportolni. Mintha a másállapot nem más-állapot, hanem legalábbis betegség lenne. Szerencsére a mai kismamák korszerűen gondolkodnak a testmozgásról.
Ne terhesen akarjon élsportoló lenni! - de...
A szervezett kismamatorna szakmailag megalapozott, ellenőrzött és ajánlott. De mi a helyzet például az úszással? Bár létezik már ennek is specializált változata, mely arra apellál, hogy a várandósok számára a legideálisabb mozgásforma az úszás. A terhesség valóban fizikai terhet jelent az anya számára. Az úszás alkalmával a víz felhajtóereje következtében nem terhelődik az ízület, könnyű kiegyenesíteni a hátat, a gerincet. Termálvízben vagy 37 foknál melegebb medencében ne tartózkodjanak, főleg ne tornázzanak a kismamák! És mi a helyzet a fertőzésveszéllyel? Mivel a nyilvános uszodák és strandok vízminőségét folyamatosan ellenőrzik, az úszás- vagy a vízi aerobik-edzéseken nincs komoly fertőzésveszély, de persze azért jobb az óvatosság. A meleg pezsgőfürdőket és nedves padokat viszont érdemes elkerülni, azokon ugyanis sok lehet a baktérium.

A lovaglás nem ajánlott

Egyébként nem minden sportág alkalmas a várandós anyáknak. Figyelembe kell venni, hogy a hormonháztartás megváltozott, a kötőszöveti szerkezetek meglazultak, fokozódott a sérülés veszélye. Az első 12 hétben a magzat sérülékenysége miatt semmiféle torna nem javasolt. Tilosak azok a sportágak, amelyek gyors indulással és hirtelen megállással járnak, mint például a labdajátékok, lovaglás. Kerülendők az esetleges ütközéssel járó sportok.
Manapság népszerű a konditermi edzés, ha nehéz róla lemondani, végezhető továbbra is, de legyen kisebb a súly, kerüljék az ugrálós gyakorlatokat, a tempó legyen lassabb. Az edző tudjon a terhességről. Lehet kerékpározni, csak nem a hegyi utakon, hanem sík területen. Futás, kocogás mérséklettel végezhető. Az a fő elv, hogy minden mozgás erőlködésmentes legyen. Ha eddig nem sportoltunk, ne épp most kezdjük el! Ne akarjunk egyből (és pont most) domborodó izmokat, intenzív edzésprogramot. Aki sportolt eddig is, nyugodtan folytassa. Aki most kezdi, legyen türelmes. A lényeg, hogy mindig figyeljünk a testünk jelzéseire, és amint valahol szúr, fáj, görcsöl, szédülünk, vagy egyszerűen csak nem esik jól a mozgás, hagyjuk abba. Figyeljünk arra is, hogy pulzusunk soha ne emelkedjen percenként 140 fölé.

Ugrándozás elhalasztva

Nem kell e miatt vérnyomásmérővel mászkálni, ez praktikusan annyit jelent, hogy ne fullasszuk ki magunkat annyira, hogy ne tudjunk beszélni mozgás közben.
És ne ez alatt a kilenc hónap alatt ugrándozzunk! Otthoni tornázgatáshoz kapható kismamáknak cd, dvd, videókazetta.
Kutatások bizonyítják, hogy a terhesség alatt végzett rendszeres mozgás hozzásegíthet a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz is. A sport erősíti a szívet és az ereket, ezzel csökken a trombózis kialakulásának kockázata. A mozgás megelőzi a terhességi cukorbetegséget. A sportos várandósok medencefenék-, hát- és hasizomzata lényegesen terhelhetőbb, és tudatosabban képesek megfeszíteni és ellazítani az izmaikat. Ezért lesz sokkal elviselhetőbb a szülési fájás. Ráadásul, ha a szervezet hozzászokik a megerőltetéshez, jobban tolerálja majd a szülés utáni hormonszint-esést, s könnyebb lesz megszokni az álmatlan éjszakákat és az életritmus megváltozását is.
Okos divat mostanság a terhesség alatt és szülés után jó szolgálatot tévő fiziológiás labda. Akár csak a sima ülésnél is kényelmesebb lehet, mint a szokásos székek, fotelek, kanapék. Tornához is vannak hozzá feladatsorok, de derék- és hátfájás esetén is kellemes ráülni.

Miért szédül háton fekve?

Lábunkat csípőszélességben, térdünket a boka vonalában tartva üljünk, és hintáztassuk lassan a medencénket előre-hátra, jobbra-balra, nyolcas alakban; már ez is segíthet enyhíteni a fájdalmat.
A negyedik hónap után kerüljük a háton fekvést igénylő gyakorlatokat, mert ilyenkor a méh súlya elnyomhatja a mögötte futó fő vérszállító ereket (ez csökkenti a babához jutó vér és oxigén mennyiségét, és ettől van az is, hogy sok kismama szédül, ha a hátán kell feküdnie.)
Aki nyáron terhes, állítólag elsősorban ne az UV-sugárzástól féljen, már persze, ami a babát illeti, ugyanis ennek magzatot károsító hatását nem bizonyították, bár a leégés szövődményei kockázatosak lehetnek. Sokkal inkább óvakodni kell a hirtelen és közvetlen hőhatástól, amely a méhüregben is felmelegedést okoz. Tehát a tűző napon tartózkodás ártalmas lehet.
Válasszuk inkább a laza sétát, sem mint a kitartást igénylő kocogást, és a túrázást. Ez utóbbiról érdemes tudni, hogy 2000 méter fölé ne menjünk! 2500 méter felett pedig a magzat oxigénellátása már egyáltalán nem megfelelő!
 
Fotó: www.foter.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja