SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mola terhesség (mola hydatidosa)

Dr. Eszlári Péter [cikkei] - 2012-09-17
Mola terhességről beszélünk, ha a méhlepény szövete kórosan elburjánzik és borsó-cseresznye nagyságú hólyagokká alakul. Kialakulásának leggyakoribb oka kromoszóma eltérés.
A mola terhesség (mola hydatidosa)

Előfordulási gyakorisága: 1/1000 terhesség.

Hajlamosító tényezők:

  • családban előforduló mola terhesség
  • ikerterhesség, spontán vetélés az előzményben
  • 50 év feletti, vagy 15 év alatti életkor
  • dohányzás

Két típusa létezik:

  • teljes mola terhesség
  • részleges mola terhesség

Teljes mola terhességben 95%-ban kizárólag apai eredetű kromoszómák vesznek részt a megtermékenyítésben, míg az anyai petesejt magja degenerálódik. 5%-ban a megtermékenyítés 2 hímivarsejttel történik. Nem alakul ki szabályos embrió, magzatburkok, hanem helyette a méhlepény szőlőfürthöz hasonló cytákat termel.

Részleges mola terhesség esetén gyakran a petesejtet 2 hímivarsejt termékenyíti meg, így 69 kromoszómát tartalmaz a 46 helyett. Ebben az esetben kialakulhat embrió, magzatburkok, de az esetek nagy részében elhalt terhességhez, vagy vetéléshez vezet. Amennyiben ez nem következne be, akkor is a kromoszóma rendellenesség miatt az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenességgel születne a magzat.

Diagnosztika:

Teljes mola terhesség esetén a méh mérete a számított terhességi korhoz képest nagyobb, és a vér ßHCG értéke jelentősen emelkedett. Ultrahang vizsgálattal lépesmézhez hasonló képet látunk. Gyakran társul a petefészkekben cysták megjelenésével.

A részleges mola terhesség a legtöbb esetben korai elhalt terhesség képében kerül felismerésre. Ebben az esetben a ßHCG érték nem feltétlenül nagyon emelkedett.

Tünetek: vérzéskimaradás után kevesebb, majd több vérzés jelentkezik, alhasi görcsös fájdalmak. A ßHCG emelkedés miatt fokozott hányinger, hányás. Ezek a tünetek akár egészséges terhesség esetén is fennállhatnak. Extrém magas ßHCG esetén preeclampsia (vezető tünete a magas vérnyomás) és hyperthyreosis (pajzsmirigy fokozott működése) is megjelenhet.

Terápia: a méh kiürítése, majd az anyag szövettani vizsgálata javasolt

Nyomonkövetés: kezdetben hetente, majd ha a ßHCG érték normálizálódik, havonta ennek ellenőrzése. Amennyiben 6 hónapig nem kezd újra emelkedni, a nyomonkövetés befejezhető.

Következő terhesség a 6 hónapos nyomonkövetést követően ajánlható, ha a vizsgálatok negatívnak bizonyultak.

Lehetséges szövődmények: 10-15%-ban a lepényi szövet beterjedhet a méh falára (invazív mola), és ekkor súlyos vérzéseket okozhat. Ebben az esetben akár vérköpés, vagy agyi bevérzés is előfordulhat. 2-3%-ban rákos elfajulás (chorioncarcinoma) is létrejöhet. 
 

Dr. Eszlári Péter


Dr. Eszlári Péter
Szülész-nőgyógyász

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja