SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állapotosan az ágyban

Dr. Pándy Mária [cikkei] - 2005-06-22
A legtöbb kismamában és kispapában tévhitek élnek a terhesség alatti szexről. Dr. Pándy Mária szexológust éppen ezért arról kérdeztük, hogy egy gyermekét váró párnak mire kell figyelnie a hitvesi ágyban.
Állapotosan az ágyban

Az orgazmust a baba is élvezi 

Az első és legfontosabb aranyszabály, hogy a szex - ha csak a kezelő orvos nem rendelkezik másként - nem árt a babának. A terhesség alatt termelt ösztrogén hormonoknak köszönhetően a nő teste sokkal érzékenyebbé, ingerlékenyebbé válik, így akár többszöri orgazmusra is képes. Az orgazmust kísérő kis testmozgást pedig kifejezetten élvezi az embrió. Amíg a kismama pocakja nem kezd gömbölyödni, addig a pozitúrák tárháza is teljes. A has növekedésével pedig mindenki ösztönösen érzi majd, hogy milyen testhelyzet kényelmes a számára. A terhesség harmadik harmadában a misszionárius pózt felváltja a "kanalak" pozíció. Ilyenkor a nő az oldalán fekszik, a férfi pedig szorosan a hátához simul. De kényelmes a nagy pocakkal az is, ha a kismama térdel, és párja ugyancsak hátulról próbálja megközelíteni.

 A másállapot a leendő apákban a túlzott féltés, túlzott óvatosság képzetét kelti. Téves az a hit, hogy a férfi hímvesszője, vagy akár az ondója árthat a babának. Ugyanis a méhnyak izomzata és a nyákdugó teljesen elzárja a méhet.

A nő ez alatt a csodálatos 40 hét alatt is ugyanolyan nő marad. Tele szexuális vágyakkal, orgazmus készséggel. Lelkileg viszont sokkal érzékenyebbé válik, és éppen ezért nagyobb az igénye arra, hogy összeforrjon, eggyé váljon a párjával. Ám a túl heves, vadulós szex már a kezdetektől tilos! Ugyanis ilyenkor felszökik a nő vérnyomása, ami a babának sem tesz jót. A terhesség utolsó 4-6 hetében sok kismama számára fizikailag megterhelő a nemi aktus. Erre az időszakra is akad megoldás. A petting és a csiklóingerlés segítségével még ilyenkor is képes a csikló-orgazmusra a leendő anyuka.

A mai világban már nem meglepő, ha a párok segédeszközökkel (gésagolyók, vibrátor) teszik változatosabbá szexuális életüket. Ám dr. Pándy Mária arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek könnyen okozhatnak fertőzést, így a használatukat mindenki mellőzze a kilenc hónap alatt. A maszturbáció ellen viszont nem emelt kifogást a szakember.

 Átmeneti frigiditás

A terhesség első harmadában a hormonális változás miatt a nők egy jelentős hányada állandóan fáradtnak, levertnek érzi magát. A rossz közérzetet csak fokozza az émelygés, öklendezés, hányinger. Így hát nem is csoda, hogy semmi kedvük nincs a szexhez. Olyannyira nincs, hogy a korában kifejezetten aktív nő frigidnek érzi magát. És ezen még egy odaadó figyelmes partner sem tud segíteni. De ez nem azt jelenti, hogy ez az állapot a terhesség teljes ideje alatt fennáll majd. Általában a 14. hét után a rosszullétek csökkenek, elmúlnak, a nemi vágy pedig újra felébred a leendő anyukában. 

A hassal együtt nő az apaság tudat

 Az állapotos asszony teste folyamatos változáson megy keresztül. A növekvő has, az eltűnt derék, a megereszkedett fenék sok nőben gátlásokat ébreszt a hálószobában. "Vajon még mindig olyan szexinek lát?" -hangzik a nőkben feltett költői kérdés. Nem. De ez nem baj. Ez alatt a kilenc hónap alatt nemcsak a baba fejlődik ki. A hassal együtt nő a férfiakban az apaság tudat. Ahogy látják a párjuk gömbölyödő pocakját, ébrednek rá, hogy mit is tettek valójában. Hiszen egy gyermek visszavonhatatlan örök kapocs két ember között. A terhesség alatt a szexi barátnőből, feleségből a férfi gyermekének anyja lesz. Így hát egyetlen egy nőben sem szabad, hogy gátlásokat okozzon az alakjának deformálódása.

 Az első mondat meghatározó!

Dr. Pándy Mária szerint egy életre meghatározza a párkapcsolatot az a reakció, amikor az örömhírt közöljük az édesapával. "Akad olyan páciensem, aki több mint két évtized után is azt emlegeti, hogy a férje negatívan reagált a terhesség hírére. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a házasság későbbi megromlását egészen idáig vissza lehet vezetni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a leendő apuka jó előre tervezze meg az első mondatot. Így elkerülheti, hogy még véletlenül se csússzon ki a száján a "Jézus Mária" vagy a "Kicsit várhatott volna" mondat " - hívta fel a figyelmet a szexológus hölgy. 

Megjelent a Baba Magazin júliusi számában

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja