SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

RH faktor a terhességben

Kókai Kata [cikkei] - 2006-08-23
A mindennapokban ügyet sem vetünk arra, milyen vércsoporttal rendelkezünk, hiszen egyáltalán nem befolyásolja életminőségünket.
RH faktor a terhességben

A várandósság idején azonban a vércsoport különösen fontos szerephez jut. A várandósság első heteiben egyetlen nőnek sem jutna eszébe azon gondolkodni, vajon milyen vércsoporttal rendelkezik magzata, pedig a későbbiekben ez fontos szerepet játszhat. A vércsoport (A, B, 0, AB) meghatározása mellett az RH faktor is fontos szerepet játszik. Vérünk RH faktor lehet pozitív, illetve negatív.

Az antitestek a magzat életét is veszélyeztetik

Az emberek többsége RH pozitív, ez a mindennapi életünket nem befolyásolja, a babavárás során azonban komoly problémákat okozhat. Ha az édesanya pozitív, az apa pedig negatív, esély van rá, hogy a magzat is pozitív RH faktorral fog rendelkezni. A várandósság során az édesanya és a magzat vérellátása alapvetően elszigetelődik egymástól, azonban bizonyos esetekben a magzat vére átkerülhet az anya szervezetébe.

Ez esetben az anyai szervezet a magzatot egy nemkívánatos idegen testnek tekinti, hiszen az ő szervezete nem ismeri a negatív RH faktort. Szervezete antitesteket mozgósít, melyeknek eredeti feladata, hogy megóvják testét minden, károsnak ítélt hatástól. Az antitestek megtámadják a magzat vérét, lebontják a vörösvérsejteket. Enyhébb esetben vérproblémákat okoz, azonban agykárosodás és a magzat halála is előfordulhat.

Megelőzés

Első terhesség során ritkán kerülnek működésbe az antitestek, így ez a probléma általában nem fordul elő. Az anya szervezetébe csupán a szülés során kerülnek át a magzat vörösvérsejtjei, ekkor kezdődik meg az antitestek támadása, ezt azonban a modern orvostudomány egyetlen oltással kezelni tudja. Fontos azonban megosztani a kezelőorvossal minden információt, mely a terhességet befolyásolhatja. Ilyen lehet a korábbi abortusz, vetélés, esetleg műtétek.

Amennyiben az édesanya RH faktora negatív, ellenőrzik, hogy vére tartalmaz-e antitesteket, és az apa milyen vércsoporttal rendelkezik. Amennyiben a magzat veszélybe kerülhet, a terhesség 28. hetében, illetve a szülés után RH-ellenanyag injekciót adnak. Szükség esetén amniocentézist végeznek, melynek során mintát vesznek a magzatvízből.

Babavállalás előtt

Gyermekvállalás előtt érdemes az apa és az anya vércsoportját is ellenőrzi, hogy a későbbiekben könnyebbé váljon az ellenőrzés. Általában az első terhesség során nem okoz problémát a különböző RH-faktor, azonban az óvintézkedéseket ekkor is meg kell tenni.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja