SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bemutatkozott a huszonötödik budapesti kelésű pingvinfióka

Családinet [cikkei] - 2014-11-24
Rosie szeptember végén kelt ki a tojásból, a nagyközönség januártól láthatja.
Bemutatkozott a huszonötödik budapesti kelésű pingvinfióka

„Jubileumi” pingvin mutatkozott be a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Rosie nevű állat ugyanis épp a huszonötödik Budapesten kikelt pingvinfióka. A jövevény már csaknem kéthónapos és két kilót nyom, de a testét még a fiókákra jellemző pihés tollazat fedi. A nagyközönség előreláthatólag januártól láthatja majd a pingvinkolónia új tagjaként.

A még pihés tollú állat szeptember 26-án kelt ki a tojásból. Szülei közül a tojó, az 1997-es kelésű Zöld-Fekete a Rostocki Állatkertből került a magyar fővárosba, a Willy nevet viselő, kilenc esztendős apaállat viszont maga is budapesti kelésű. Rosie-t 35 napos koráig a szülőpár gondozta, ezt követően azonban – a pingvinek tartásában világszerte alkalmazott gyakorlatnak megfelelően – elválasztásra került a felnőttektől, s azóta a gondozók gondoskodnak az állat utóneveléséről. Az elválasztáskor 215 grammos apróság szépen fejlődik, jelenleg 2050 grammot nyom. A kifejlett pingvinekhez hasonlóan a fióka is tengeri halat, elsősorban heringet kap, de azt számára langyos hőmérsékletűre kell felmelegíteni. Az utónevelési fázis várhatóan januárig fog tartani, Rosie akkor fog bekerülni a többi pingvin közé. Ez azt jelenti, hogy a nagyközönség is csak januártól láthatja majd.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelentős múltja van a pingvintartásnak, s az idők során több különböző pingvinfaj is bemutatásra került. Az elmúlt 29 évben a pápaszemes pingvinek képviselték a pingvinek mintegy húsz fajból álló családját Budapesten. A fajt már az 1990-es évek legelején sikerült szaporítani, az első hazai pingvinfióka tüdeje azonban nem tudott megbirkózni a sok kétütemű jármű miatt akkor még nagyon szennyezett pesti levegővel. Az első sikeresen fel is cseperedett budapesti pingvin az 1994. november 5-én kikelt Félix volt, aki felnövekedve 17 éven át volt az Állatkert lakója. A szaporulat később rendszeressé vált, s Rosie már a huszonötödik budapesti kelésű pingvinfióka. Vele együtt összesen 30 állatból áll a magyar főváros állatkertjének pingvinkolóniája.

A pingvinek nemcsak a sarkvidékeken fordulnak elő, hanem a déli félteke más szélességi körei mentén is. A pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) például Afrika déli partvidékei mentén őshonosak. Dél-Afrikában és Namíbiában együttesen 60-80 ezer egyedre becsülhető a faj népessége, ezzel azonban a pápaszemes pingvin veszélyeztetett fajnak számít. A természetes élőhelyek átalakulása, illetve a pingvinek táplálékát érintő túlhalászat mellett a tengeri áruszállítás is veszélyt jelent rájuk. Az Afrikát a Jóreménység fokánál megkerülő tengerjáró hajók épp a pingvinek által benépesített partszakaszok előtt haladnak el, és egy-egy hajózási baleset alkalmával a kiömlő olaj vagy más szennyező anyagok akár több tízezer madarat is veszélybe sodorhatnak. A Treasure nevű ércszállító teherhajó 2000. júniusi katasztrófájakor a kiömlő 1300 tonnányi üzemanyag például több mint 40 ezer pingvint sodort közvetlen veszélybe. A megmentésükért dolgozó nemzetközi csapat munkájában annak idején a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik munkatársa is részt vett.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja