SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Május 25-től ismét látogatható a Lepkekert - Tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatja meg a közönség

Családinet [cikkei] - 2024-05-27
Szombattól igazi trópusi lepkevarázs várja a Budapesti Állatkert látogatóit: megkezdődött ugyanis a Lepkekert idei szezonja. Most 18 színpompás trópusi lepkefaj több száz egyede látható itt, akik közé be is sétálhatnak a látogatók, mintha egy lepkékkel teli trópusi erdőben járnának. A lepkék mellett a Lepkekert növényeit, köztük a különféle broméliákat, orchideákat is érdemes megcsodálni.
Május 25-től ismét látogatható a Lepkekert - Tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatja meg a közönség

Szombaton nyitott a Lepkekert a Budapesti Állatkertben, amely így már gyermeknapkor is látogatható volt. A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 18 különböző trópusi lepkefaj több száz egyedét lehet megcsodálni. Méghozzá úgy, hogy be is lehet sétálni a lepkék közé, így a közönség lényegében egy térben mozoghat velük.

Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A Lepkekert, mint szezonális látnivaló 2000 óta létezik az Állatkertben, bár a helyszín az idők során kétszer is változott. Jelenlegi helyére, a Pálmaház, az óriásvidrák és a prérikutyák kifutója, illetve a sörényes hangyász kifutó által határolt területre 2014-ben került. A bemutatóhely általában nyár elejétől kora őszig látogatható, de ha az időjárás megengedi, már május végén megnyitják. Így van ez az az idei évben is.

Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A bemutatott lepkefajok mindegyike Közép- és Dél-Amerikai trópusi élőhelyein őshonos. Az állatok bebábozódott állapotban érkeznek egy Costa Ricában működő lepkeszaporító farmról. A bábokat a Lepkekert közepén lévő, üvegfalú bábszekrényben helyezik el, így a közönség egy kis szerencsével magát a kikelést is megfigyelheti.

Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Amíg a bebábozódás előtt, hernyó állapotban elsősorban levelekkel táplálkoznak, az imágók, azaz a bábból kikelt kifejlett lepkék az energiában gazdag, édes táplálékot kedvelik, mert erre van szükségük az aktív repüléshez. Jellegzetes pödörnyelvükkel az etetőtálakba kitett gyümölcsök, félbevágott banán és narancs nedvét szívogatják, illetve szívesen járnak rá a fiolákban kihelyezett mesterséges nektárra is. Étlapjukon emellett természetesen nektár is szerepel, ugyanis az Állatkert kertészei számos olyan, nektárt bőven adó növényt telepítettek a Lepkekertbe, amelyeket a lepkék a természetben is látogatnak.

Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A Lepkekert a színpompás trópusi lepkék mellett a változatos növényzet miatt is érdemes a közönség figyelmére. A lepkéknek nektárforrásként szolgáló, de a szemnek is szép látványt nyújtó sétányrózsák és csillagcsokrok mellett tillandsiák, broméliák és orchideák teszik teljessé a varázslatos trópusi élményt.

Képek: Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja