SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szűrővizsgálatok: Asztma-szűrés

Családinet [cikkei] - 2008-09-17
Egészségünk megőrzését a helyes táplálkozási szokások és rendszeres mozgás mellett szűrővizsgálatokkal biztosíthatjuk. A betegségek korai felismerésével növeljük a gyógyulás esélyét és elkerülhetjük a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Szűrővizsgálatok: Asztma-szűrés

Szűrővizsgálatokat bemutató cikksorozatunk második részében az asztma-szűrést ismerhetjük meg.

Az asztma a tüdő légútjainak betegsége. Két formája ismert: egyiket allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják, míg a másik forma okát nem ismerjük. Mindenki lehet asztmás, bár a betegség családi halmozódást mutat. Jelenleg a magyar lakosság kb 8%-a asztmás, azonban ez az arány ismeretlen okokból rohamosan nő. Az allergiás betegek esetében különösen fontos a megfelelő kezelés alkalmazása. A nem megfelelően kezelt szénanáthások ugyanis kifejezetten veszélyeztetettek a súlyos asztma kialakulására.

Az asztma szűrés során Önnek és gyermekének lehetősége van, hogy egy egyszerű orvosi és légzésfunkciós vizsgálattal megbizonyosodjon egy esetleges asztma fennállásáról.
Ha az alábbi jeleket észleli Önmagán vagy gyermekén, mindenképpen érdemes a szűrést elvégeztetni:

  • rendszeres száraz köhögés
  • gyors fáradás, légszomj fizikai terhelés (futás, mozgás, sportolás) során
  • éjszakai felébredés légszomjra
  • légzés során sípolás
  • állatok közelében nehézlégzés vagy köhögés
  • hideg hatására nehézlégzés vagy köhögés

Az orvosok több módszert is használnak az asztma diagnózisának felállítására. Első körben az orvos tájékozódik a kórtörténetről, a tünetekről, az általános egészségi állapotról. Ezt követően az alábbi módszerek állnak rendelkezésre:
A légzésfunkciós vizsgálat a ki-és belégzés mélységét vizsgálja, 6-7 éves kortól végezhető, és teljesen fájdalommentes.

Amennyiben az így kapott eredmény a fennálló panaszok ellenére normál értéket mutat, esetenként provokációs, terheléses vizsgálat végzésére kerül sor, melynek során fizikai terhelést követően történik a légzésfunkció vizsgálata.

Vérgázvizsgálattal a vér oxigén és széndioxid tartalma, valamint a savasodás vagy lúgosodás mértéke határozható meg. A mellkas röntgenvizsgálata a COPD-hez hasonló tünetekkel járó egyéb mellkasi betegségek – elsősorban a szív és a mellkasi erek betegségei, tüdőgyulladás és a tüdő térfoglaló folyamatainak – a kizárása miatt fontos. CT vizsgálat során még pontosabb képet kaphatunk a tüdő és a hörgők állapotáról. A hosszú ideje fennálló köhögés hátterében allergia, esetleg reflux betegség állhat, ezek kiszűrése allergiavizsgálat, illetve gyomor pH, nyelőcső vizsgálat útján lehetséges.

Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja