SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyajegy szűrés

Családinet [cikkei] - 2008-10-23
A nyári időszakban bőrünk fokozottan ki van téve az UV-sugarak káros hatásainak. A szabadság, a pihenés minden percét szeretnénk kihasználni, így sok esetben nem fordítunk kellő figyelmet bőrünk védelmére és a 11-15 óra közötti kritikus órákat is a strandon, napozással töltjük. Az óvatosság hiánya azonban akár a bőr daganatos megbetegedéséhez is vezethet. Az őszi időszakban különösen ajánlott szűrést végeztetnünk, az idejében felismert elváltozás ugyanis nagy eséllyel gyógyítható.
Anyajegy szűrés

A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség előfordulása évről évre növekszik, egyes becslések szerint 2010-re minden 50. ember bőrrákos lesz élete valamelyik szakaszában, a betegség előfordulása ugyanis nem korhoz kötött. Kialakulására hajlamosít a világos bőr és haj, a testszerte jelentkező nagyszámú, illetve nagy méretű anyajegy, illetve a betegség családon belüli előfordulása.

Az évente elvégzett bőrgyógyászati szűrés mellett elengedhetetlen a rendszeres, havonként végzett önvizsgálat. A bőrfelszínen, vagy egyes anyajegyeknél észlelt bármilyen elváltozás esetén forduljunk orvoshoz-tanácsolja dr. Csitos Ágnes, bőrgyógyász. Figyelmeztető jel az anyajegy színében, alakjában, szélein észlelt bármilyen változás. A melanoma csak az esetek 1/3-ban alakul ki korábbi anyajegyből, 2/3-ban ép bőrön jelentkezik.

A szűrés alkalmával a bőrgyógyász egy speciális nagyító segítségével átvizsgálja a bőr felületét, így kiszűri azokat az elváltozásokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, vagy azzá válhatnak. Ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor a beteg gyógyulási esélyei a diagnózis felállítását követően még mindig csaknem 100%-osak. Ezzel szemben a távoli szerveket megtámadó tumor esetén az 5 éves túlélési arány jelentősen romlik.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az idejében felismert betegség csaknem 100 százalékosan gyógyítható-hívja fel figyelmünket szakértőnk. A korai stádiumban elvégzett anyajegy eltávolítás sok esetben önmagában teljes gyógyuláshoz vezet.

Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika
www.dermatica.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja