SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betain a céklából

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-06
A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.
Betain a céklából

Mi van a céklában?

A cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.) a Földközi-tenger környékén őshonos növény Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Lippai már a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern étkezést szolgáló fajták a XIX. és XX. Században terjedtek el.

Kedvező táplálkozásélettani hatása kiváló beltartalmi értékeinek, színanyagainak, magas rosttartalmának, kedvező elemösszetételének (különös tekintettel a magnéziumra), gazdag vitamin- és főleg folsavtartalmának köszönhető. Külföldi irodalmi adatok is arról számolnak be, hogy komoly preventív hatása van különböző daganatos megbetegedések esetében, valamint a koleszterolszint csökkentésben. Bizonyított a céklakivonat kiváló gyökfogó hatása. Természetesen ez nem egyetlen aktív komponensnek köszönhető. A cékla esetében a fő komponens, a betain, de ezen kívül a fenolos komponesek száma is jelentős, melyek hozzájárulnak a hatáshoz. A cékla színanyagai a narancssárga vulgaxantinok (vulgaxantin I. és II. ) és a vörös betacianinok (betanin, izobetanin, prebetanin, izoprebetanin). Változatos színét e vegyületek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. A betacianin fő tömegét (75-95 %) a betanin képezi. A betanin mennyisége a cékla fajtájától függően 30-100 mg/kg.

Tumoros betegségek ellen


Céklalé fogyasztásakor fehérvérűségben szenvedő betegek állapotának javulását állapította meg Bakay professzor1939-ben.

Ferenczi Sándor az ötvenes években sikerrel kezelt céklalével rákos betegeket. Ferenczi kiegészítő gyógymódnak nevezi az operáció, besugárzás és citosztatikum mellett. Ferenczi az antocián tartalomnak tulajdonította a gyógyhatást, de bebizonyosodott, hogy a vörös színanyag a céklagyökérben a betacianinoknak köszönhető.

A hatvanas években a rákellenes hatást az allantoin nevű alkaloidnak tulajdonították (Constantinescu, Románia).

A kilencvenes években Edenharder et al. és Kapadia et al egymástól függetlenül kimutatták, hogy tumor növekedés gátló és mutáció gátló hatású a céklalé. Rosenberg arra a következtetésre jutott, hogy ez a betain, allantoin, C-vitamin és más vegyületek (farnezol, rutin) együttes hatásának tulajdonítható.

A betain

A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak.

A homocisztinuria ellen



A betain metilcsoport-donorként vesz részt az aminosav szintézisben, melynek során a homocisztein metioninná alakul át.

A homocisztinuria azt jelenti, hogy a sejtekben megnő a homocisztein tartalom, amely többek közt trombózis kialakulásához vezethet. Másik károsító hatása a csontritkulás (osteoporosis), és egyéb csontrendszeri rendellenességek. A homocisztinuriás betegek agyvizében (liquor) is felléphetnek anyagcsere-rendellenességeket.

Bebizonyosodott, hogy a cékla betain tartalma, oly irányban befolyásolja az anyagcserét, melynek révén a károsan megemelkedett homocisztein szint csökken.

A zsírmáj ellen

A Betain a nem alkoholos eredetű., pl vírus fertőzés következtében fellépő zsírmáj (zsíros degeneráció a máj szövetében) kialakulásának esélyét csökkenti, mert metil csoportjának átadásával egy biokémiai reakciósorozaton keresztül segíti egy olyan kén tartalmú aminosav (S-adenozil-metionin) kialakulását, amelynek fontos szerepe van a zsíranyagcserében (pl. foszfolípid képzés).

Az etanol májmérgező hatása ellen is hat a betain. A betain az alkoholos eredetű zsírmáj kialakulását is gátolja, mert hatására csökken a zsírfelhalmozódás a májban.

Ozmoregulátor szerep

Másik májvédő hatását a májban található makrofág sejtek (Kuppfer sejtek) ozmoregulátoraként fejti ki. Azaz a víztartalom és az oldott anyagok koncentrációját szabályozva segíti a makrofág sejtek működését. A makrofág sejtek képesek bekebelezni és megemészteni a szervezetbe bekerülő idegen anyagokat, így igen fontos szerepük van a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében.

A betain szintén fontos szerepet játszik a vesében található sejtek ozmoregulációjában.

Forrás: www.kertpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja