SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együtt is támadhat a szénanátha és az asztma

Családinet [cikkei] - 2009-05-08
A szénanátha és az asztma egymással szoros összefüggésben áll - mondja dr. Gálffy Gabriella a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának adjunktusa. Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tüneteket: orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, tüsszögést kiváltó szénanátha tartósan fennáll anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma.
Együtt is támadhat a szénanátha és az asztma

Ugyanakkor az asztmások mintegy 80 %-ának van szénanáthája is. Ha a két betegség  együtt jelentkezik, a szénanátha jelentősen ronthatja a beteg asztmáját. Az asztma a kínzó, görcsös köhögésről, nehézlégzésről, ritkábban fulladásos rohamokról ismerhető fel.

A szoros kapcsolat fő oka, hogy légutaink egységet alkotnak. Mindkét esetben az egymással összefüggő légutak valamely része kerül folyamatos gyulladásba allergiás alapon: a szénanáthánál a felső légutak, az asztmánál a hörgők. Közösek az allergiás reakciót kiváltó tényezők és a gyulladáskeltő anyagok közül az ún. leukortiének jelenléte.

Amennyiben a fenti szénanáthás panaszok zavarják a mindennapi munkát és szabadidős tevékenységét, vagy mellettük a görcsös köhögés, esetleg már az asztmás tünetek is jelentkeznek, szakorvosi vizsgálat szükséges, amelyre beutalót a háziorvos adhat. Allergológushoz, felnőtt- vagy  gyermektüdőgyógyász szakorvoshoz fordulni azért szükséges, mert egyrészt ahhoz, hogy meggátoljuk az asztma kifejlődését, feltétlenül kezelni kell magát a szénanáthát. Másrészt, mert ki kell vizsgálni azt is, hogy a szénanátha mellett nincs-e már kialakult asztma. Ez fordított esetben is igaz. Vagyis amennyiben Ön asztmás, figyelnie kell arra, hogy a szokásos asztmás panaszai romlanak-e az allegriaszezonban, illetve jelennek-e meg a szénanátha tipikus tünetei. Ha igen, ezt feltétlenül jelezze a tüdőgyógyász vagy az allergológus szakorvosának. A két betegség együttes előfordulásakor ugyanis az asztma csak akkor tartható egyensúlyban, ha egyúttal a szénanáthát is kezelik.



A szénanátha és asztma együttes előfordulásakor a közös légúti gyulladás egyidejű csökkentése a kezelés célja. Rendelkezésre áll olyan  hormonmentes tabletta, mely egyszerre hat mindkét betegségre, gátolva a mindkettőben szerepet játszó leukortiéneket. Alkalmazása tehát egyidejűleg ad jobb asztmakontrollt, és hatékonyan javítja a szénanátha tüneteit is, egyszerűbbé téve ezzel a két betegség egyidejű karbantartását. Szakorvosi javaslat alapján a társadalombiztosítás által is támogatott.

Ne fogadja el, hogy a rosszabbodó tünetek hátráltatják munkájában, szabadideje kellemes eltöltésében! Van lehetőség a teljesebb életre. Kérdezze meg tüdőgyógyászát vagy allergológusát az asztma és a szénanátha együttes, egyidejű kezelésének lehetőségéről!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja