SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyajegy szűrés fontosságáról

Családinet [cikkei] - 2009-05-13
A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója országszerte ingyenes anyajegy tanácsadást szervez. A programban több intézmény is részt vesz, így az ország számos pontján lesz lehetőség ingyenes anyajegy-szűrés elvégeztetésére.
Az anyajegy szűrés fontosságáról

Mi a melanoma?

A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség előfordulása sajnos évről-évre rohamosan növekszik: a szakemberek óvatos  becslése szerint 2010-re már minden 50. ember bőrrákos lesz élete során valamikor. - hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus. A melanoma terjedéséhez a környezeti tényezőkön túl nagy mértékben hozzájárul a rendszeres szolárium használat, épp úgy, mint a nem megfelelő fényvédelem. A betegség sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik, kialakulása már gyermekkorban is előfordulhat.

Figyelmeztető jelek

A betegség kialakulásának szempontjából különösen veszélyeztetettek a világos bőrűek, testszerte sok anyajeggyel rendelkezők, illetve azok, akiknél a családban már korábban előfordult melanoma.
A megelőzés érdekében, különösen a rizikócsoportba tartozók számára fontos a rendszeres, havonként elvégzett otthoni önvizsgálat. Ilyenkor fontos minden apróbb változást feljegyeznünk, különös tekintettel az alábbiakra:

  • egy korábbi anyajegy színe, formája, mérete, felszíne megváltozik
  • megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • a korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
  • anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

A felsorolt elváltozások észlelésekor mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a vizsgálat során egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A problémás anyajegyeket sebészeti beavatkozás során távolítják el, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, ahol megállapítható, hogy jó, vagy rosszindulatú elváltozást távolítottak el, ez meghatározza a további teendőket.

Anyajegy szűrés tavasszal-ősszel

A tavaszi-nyári időszakban bőrünket fokozottan érik a káros fénysugarak. A tavaszi időpont különösen alkalmas arra, hogy még az intenzívebb fényhatások előtt felismerjük a kóros elváltozásokat, így ezeket eltávolítva megelőzzük, hogy a fokozott napsugárzás az esetleges rosszindulatú folyamatokat felgyorsítsa.  Az anyajegyek tervezett eltávolítása kora tavasszal és ősszel javasolható, mert ekkor kedvezőbbek a környezeti körülmények a sebgyógyuláshoz.

Megelőzés

A melanoma megelőzésének első és legfontosabb eszköze a rendszeres, évenként elvégzett szűrővizsgálat. Ajánlott a szolárium használat kerülése, nyáron  11 és 15 óra között a napozás mellőzése, lenge, de hosszú öltözet, kalap vagy kendő viselése,  UV-szűrős napszemüveg használata, illetve megfelelő, UV B és UV A szűrő fényvédőkrémek alkalmazása.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja