SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Allergia napjainkban: növekvő betegszám, újabb allergia fajták

Dr. Balogh Katalin [cikkei] - 2009-05-25
A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság a napokban ünnepelte fennállásának 40-edik évfordulóját. A múlt hétvégén tartott jubileumi kongresszuson a résztvevők összefoglalták a szakma elmúlt időszakának eredményeit, s bemutatták a legújabb terápiás módokat is, a jövőre vonatkozó irányelveket.
Allergia napjainkban: növekvő betegszám, újabb allergia fajták

Az allergiákról, kezelési lehetőségekről dr. Balogh Katalint, a MAKIT Immunterápiás Szekciójának vezetőségi tagját, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát kérdeztük.

Napjainkban folyamatosan emelkedik az allergiás betegek száma, egyes becslések szerint 2010-re minden harmadik ember allergiás lesz valamire.  Milyen tényezők növelik a betegség kialakulásának kockázatát?

-Való igaz, hogy számos nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban folyamatosan emelkedik, tíz évente közel megduplázódik az allergiás betegek száma. Ebben nagy szerepet játszanak a környezeti tényezők épp úgy, mint az örökletes hajlam. A családban korábban előforduló allergia nagy mértékben növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Másik fontos tényező a környezetszennyezés mértéke. Jó példa erre Svédország, ahol a környezetvédelem mára a mindennapi élet részévé vált. Az elmúlt időszakban készült felmérések alapján a svéd lakosság körében a különböző allergiák növekedésének üteme jelentősen lassult, vagy stagnál. A környezeti hatások kapcsán fontos megemlítenünk, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt hazánk parlagfű szennyezettsége, nem véletlen, hogy a légúti allergiák közt legnagyobb gyakorisággal fordul elő a parlagfű allergia. A környezetszennyezés mellett az életviteli szokások is jelentősen átalakultak az elmúlt évtizedek során, az egészségtelen étkezési szokások, a fokozott stressz és a mozgáshiány épp úgy hozzájárulnak a tünetek megjelenéséhez, mint egyes környezeti hatások.

A légúti allergiák mellett milyen egyéb allergiás megbetegedések fordulnak elő, illetve mi jellemző ezek gyakoriságára?

- Az allergiás betegségekre sajnos általánosságban jellemző az aluldiagnosztizáltság. Napjainkban valamelyest javul a helyzet, ebben kétség kívül nagy szerepet játszik a média, a különböző ismeretterjesztő kiadványok megjelenése. A légúti allergiától szenvedők így maguk is könnyebben felimerik a tüneteket és fordulnak szakorvoshoz. A légúti allergiák után nagy gyakorisággal fordulnak elő bőrallergiás tünetek, de folyamatosan emelkedik a táplálékallergiás betegek száma is. Az évek során a környezeti változásokból adódóan számos újabb, addig kevéssé ismert allergia jelent meg, illetve vált egyre gyakoribbá. Nőtt a fémérzékenység gyakorisága, a „2008-as év kontakt allergénje” a nikkel. Emelkedett a sokféle gyógyszer fogyasztása következtében kialakult kedvezőtlen gyógyszer reakciók aránya, új jelenség a fogászati allergiák, körömkozmetikumok, tetoválások okozta allergiás reakciók.

Milyen új terápiás lehetőségeket kínál az allergológia napjainkban a tünetek kezelésére?

-Az allergiás tünetek kezelésére a folyamatos fejlődésnek köszönhetően napjainkban korszerű készítmények állnak rendelkezésre. Nem új, közel 100 éve ismert, de Magyarországon méltatlanul háttérbe szorult kezelési mód az immunterápia, mely hosszú időre megoldást jelentene a betegek problémájára. A kezeléssel 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, s nem csak a tüneteket, de magát az allergiát is megszünteti. A MAKIT Immunterápiás Szekciójának célja e kezelési forma minél szélesebb körben való ismertetése. A kezeléseket több környező országtól eltérően nálunk az OEP nem finanszírozza, azonban egészségpénztáraktól igényelhető támogatás.
A kezelések mellett elengedhetetlen a szakma folyamatos és mind szélesebb körben történő képzése. Ennek érdekében a Budai Allergiaközpont szakorvosaival közösen megszerveztük az az allergiás betegek sürgősségi ellátásának képzését. A rendeléseken a különböző fokozatú allergiás reakciókkal is találkozhatunk, melyek közül a legsúlyosabb, az anafilaxiás sokk akár végzetes kimenetelű is lehet. Célunk, hogy mind szélesebb körben elérhetővé tegyük az ilyen helyzetek ellátásához nélkülözhetetlen elméleti és gyakorlati ismereteket.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja