SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Melegedjünk ízekkel!

Családinet [cikkei] - 2010-02-12
Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel.
Melegedjünk ízekkel!

Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.

  • A gabonák szinte belülről fűtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.
  • Ha van szezonja a szárított aszalt gyümölcsöknek, hát a tél biztosan az. Az aszalt szilva egy kis vízbe áztatva még enyhe hashajtó hatással is bír, de fogyókúrázóknak csak keveset szabad nassolni belőle a magas energiatartalma miatt.
  • Jól melegítenek az olajos magvak, a dió, a napraforgó, a mogyoró ráadásul még remek kalcium és cinkforrások is.
  • Fűszernövényeink közül belülről fűt a fokhagyma, a paprika, a bors, a szegfűszeg, a curry és a hagyma, amely egyébként a légutak kiváló gyógyítója. Aki szereti, fogyasszon bátran fahéjat, csupán a kismamák óvakodjanak az illóolajától, ugyanis magas kumarintartalma miatt vérzést okozhat.
  • Az indiai orvoslás, az Ayurvéda szerint hevítő hatású például a hibiszkusz-, a kakukkfű-, a gyömbér-, a galagonya-, a fekete üröm-, és az eukaliptusz-tea. Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak azok a teák, amelyeket szálasan főzünk meg.

  • A tradicionális kínai gyógyítás szerint télen erősödnek a yin (női) és hanyatlanak a yang (férfi) energiák. Ez utóbbit erősíthetjük íz- és illatterápiával, illetve külsőleg például marhahús, gyömbér, méhpempő vagy ginzeng fogyasztással. Sőt, ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkítik a yangot.


www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja