Kagylók és rákok
A kagylót és rákot már elődeink is fogyasztották. Ezt régészeti kutatások támasztják alá, mert a tudósok feltárásaik során a földünk számos helyén találtak kagyló maradványokat. A tudósok úgy vélik, hogy őseink a tengerparton, az apály idején összegyűjtötték a kagylókat, osztrigákat, később kimerészkedtek a tengerre is és ott a puhatestűeket gyűjtötték, így találkozhattak a rákkal is. A kagyló gyűjtése, nemcsak az élelemszerzés miatt történt, hanem pénzt helyettesítő csereeszköz volt. A néphit szerint a kagylók, rákok, osztrigák szerelmi varázserővel bírtak, afrodiziákumként tartották számon. Az ősi Egyiptomban Faruk király minden szerelmes éjszakája előtt osztrigát fogyasztott. Később XIV. Lajos és Casanova kedvenc ételei közé tartoztak a tenger gyümölcsei. Egy amerikai orvosnő kutató munkájának köszönhetően bebizonyosodott, hogy a rákok, kagylók koleszterincsökkentő hatásúak. A koleszterin mellett egyéb szterolok is találhatók benne. Ezek a nem koleszterin szterolok, gátolják a koleszterinfelszívódását.
A kagyló tartalmaz: fluort, jódot, vasat, cinket, fehérjét.
A rák tartalmaz: fluort, jódot, rezet, fehérjét
A mai korszerű és egészséges táplálkozásoz hozzátartozik a tenger gyümölcseinek fogyasztása. Nagyobb élelmiszerüzletekben és piacokon kedvünkre válogathatunk a különböző rákfajtákból és kagylókból.
A kagylókból ékszereket és dísztárgyakat is készítenek.
Tárkonyos ráksaláta
Hozzávalók:
30 dkg frissen főzött rákhús * 1 citrom * 0,5 dl tárkonyecet * *1 ek. tárkonylevél * 1 ek. capribogyó * olívaolaj * só * fejes saláta * paradicsom * tojás
Elkészítés
A rákhúst kiskockákra vágva, 1,5 dl hidegvízbe rakjuk és belekeverjük: a reszelt citromhéjat, a tárkonyecetet és levelet, az összenyomkodott capribogyót, sót. Hűtőbe rakjuk. Tálaláskor paradicsommal és tojással kirakott salátalevélre teszzük. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Csirkesaláta rákkal
Hozzávalók: 1 sült csirkemell * 30 dkg főtt rákhús * 30 dkg főtt marhanyelv * 10 dkg gomba * 2 szem ecetes uborka * spárga konzerv * 3 db főtt tojás * madársaláta * só
Elkészítés
A felkockázott vagy laskára vágott: sült csirkehúst, a frissen főzött rákhúst, főtt marhanyelvet, gombát, zöldpaprikát, uborkát, és spárgafejeket salátás tálban összekeverjük. Leöntjük tartármártással, madársalátával, és félbevágott főtt tojással tálaljuk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: