SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A munkahelyi környezet asztmát okozhat

Családinet [cikkei] - 2011-04-19
A bőrfelszín után a munkahelyi környezet főként a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte. Kialakulásában fontos szerepet játszik a munkahelyi porok, gőzök, gázok, füstök tartós belélegzése.
A munkahelyi környezet asztmát okozhat

A foglalkozási asztma

A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. Az általuk okozott egészségügyi problémák előfordulása nem pontosan rögzített, valójában jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják. - mondta el dr. Dózsa Izabella, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza. Elsősorban a veszélyeztetett populációban végzett felmérések szerint a különböző országokban 2-15%-ra becsülik a foglalkozási asztma előfordulását az összes asztmás beteg között.

Az asztma a légutak idült gyulladásos betegsége, melynek klasszikus panaszai és tünetei a rohamokban jelentkező sípoló légzés, mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés és köhögés. A foglalkozási asztmát kiváltó anyagok széles skálája ismert és egyre bővül, több száz igazolt természetes és szintetikus anyag okozhatja, egyéni érzékenységtől függően. Legismertebbek az állatokkal foglakozók állati szőr (30%), a pékek liszt (9%), a vegyiparban és gyógyszeriparban dolgozók különböző vegyszerek, a lakkokkal dolgozók izocianát, a galvanizálók, tímárok egyes nehézfémsók által okozott asztmája. Nagy számban fordul elő még az egészségügyben dolgozók, nyomtatással, faüzemben, szépségszalonban és anyaggyártással foglalkozók körében.

A tünetek a munkahelyen és otthon is jelentkezhetnek

Allergiás asztma esetén - ha az asztmás panaszokat valamilyen, a munkahelyi környezetben található allergén okozza - az érzékenység kialakulása néhány héttől sok évig is terjedhet. A kifejlődött betegség azután egyértelmű tüneteket produkál: az allergén belégzését követő néhány percen belül köhögés, nehézlégzés jelentkezik. Így a beteg maga észleli az összefüggést légzési panaszai és a munkahelye között.

A betegség felismerését nehezíti, ha a tünetek az expozíciót követően több óra késéssel, esetleg munkaidő után, otthon jelentkeznek. Ilyenkor a munkahellyel való ok-okozati összefüggés nem mindig vetődik fel. Az összefüggés felismerését segítheti, ha az asztmás panaszok a munkahelytől távol, hétvégén, esetleg szabadság idején javulnak vagy megszűnnek, majd reexpozíció esetén kiújulnak: pl. a hétvégi tünetmentes időszak után hétfőn ismét jelentkezik nehézlégzés a munkahelyén megjelenő betegen.


Az asztmát erősen irritáló gázok egyszeri vagy ismételt, nagy koncentrációban történő belélegzése is kiválthatja. Ilyen esetben a tünetek hirtelen jelentkeznek, rendszerint 24 órán belül a kiváltó tényezővel történő találkozás után. Az ilyen irritánsok által kiváltott asztmás tünetek egyéntől függően spontán megszűnnek, vagy néha tartósan fennállnak.

Valóban a munkahelyi környezet okozza?

A foglalkozási asztma diagnózisát nehezíti, hogy a légúti betegségek tünetei gyakran nagyon hasonlóak. Ha a tüneteket valóban asztmás betegség okozza, akkor is nehéz elkülöníteni, hogy a betegség foglalkozási ártalom következtében alakult-e ki, vagy a már korábban meglévő, de esetleg fel nem ismert asztma tüneteinek súlyosbodása következett be. Az asztmás tünetek hideg levegő vagy fizikai terhelés hatására is rosszabbodhatnak. Így előfordulhat, hogy a korábban fel nem ismert asztma tünetei az új munkahelyen, a megváltozott környezeti hatások következtében jelentkeznek először.

Rendszeres szűrés és korai diagnózis

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban a munkahelyi környezetben található allergén okozza, a mielőbbi munkahelyváltás rendszerint elkerülhetetlenné válik. A munkavállalók elsődleges célja természetesen a munkahely megtartása. Sokaknak azonban szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy jelenlegi munkahelyük súlyos és maradandó egészségkárosodást okozhat. Enyhébb esetekben esetleg a megfelelő szellőzés, vagy szájmaszk használata megoldást jelenthet a munka folytatására.

A munkáltatók részéről a munkavédelmi szabályok betartása mellett javasolt a veszélyeztetett dolgozók rendszeres tüdőgyógyászati szűrővizsgálata is, mely évente elvégzendő mellkas röntgen és légzésfunkciós vizsgálatot foglal magába.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja