SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sejtek zsírtartalma csökkenthető

Családinet [cikkei] - 2011-05-04
Eljött az az időszak, amikor mindenki lehetőleg villámsebességgel szeretne megszabadulni a fölös kilóitól, ezért különféle gyorsdiétákat, csodamódszereket választ. Ezekkel azonban nem csak a pénztárcánkat, de a szervezetünket is erősen megterheljük, a hatás pedig szinte sohasem tartós. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa a hosszútávú fogyás titkairól beszélt.
A sejtek zsírtartalma csökkenthető

Kúra helyett életmód

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség! Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élünk, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba.

Sokan úgy gondolják, eleget mozognak ők a ház körül, a háztartásban, vagy amíg bevásárolnak. Ez azonban semmiképpen sem tekinthető sportnak. Ennek belátásához tudni kell, hogy a szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogénkészletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 g, azaz 1200-1600 kcal erejéig. A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrát-szegény táplálkozásra van szükség. A házimunka, bármilyen fárasztó, sajnos nem fogyaszt annyi energiát, hogy a glikogén-tartalékokból ne tudnánk fedezni, másrészt többnyire nem jár egyes izomcsoportok legalább 20-30 percig tartó intenzív munkájával, illetve olyan pulzusszám-növekedéssel, ami edzené a szívet, serkentené a vérkeringést, és a sport általános pozitív hatásait váltja ki.

A zsírsejtek száma nem, csak a tartalma csökkenthető


A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmuktól függ. Kimutatták, hogy az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorban több zsírsejtje képződik, az azonban nem világos, hogy ez elhízás ellenes táplálkozással és sok testmozgással befolyásolható-e. Ha igen, a zsírsejtek számára akkor is legfeljebb a felnőtt kor kezdetéig lehetnék hatással. Így a fogyni vágyóknak nem marad más, a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután "mohón várják", hogy új zsírtartalomra tegyenek szert. A kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl, ahogy korábban remélték. Vagyis legegyszerűbb lenne nem elhízni. De ha már ez megtörtént, meg kell találni a tartós ellenszert, ami csakis egy összehangolt mozgás- és táplálkozásprogram lehet.  

Mindig van megoldás

Mindazoknak, akik reményüket vesztették a tartós fogyás tekintetében, tudniuk kell, hogy létezik jó módszer, legfeljebb eddig nem találták meg. - mondja dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical életmódprogramjainak vezetője. - Az is lehet, hogy többször próbálkoztak már egészségre káros eljárásokkal, akár úgy is, hogy nem tudták: ezzel ártanak maguknak. Éppen ezért lehet nagy segítség a személyre szabott életmód-program, amelyet természetesen csakis a gondos állapotfelmérésre lehet alapozni. Így kizárhatóak a kockázati tényezők és kiderülhet, mi a legoptimálisabb edzés - illetve étrend. Onnantól már „csak” kitartásra van szükség, az eredmény pedig biztosan várható.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Renate65: Diät ist angesagt 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja