SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Angelina Jolie és a mellrák-megelőzés - géndiagnosztikai szemszögből

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2013-05-30
Szinte példátlan nyilvánosságot kapott múlt héten Angelina Jolie őszinte és bátor tette - mely egyértelmű tanúságot jelent a színésznő tudatosságáról. Ezzel egyébként a sajtót nyomon követő ember már tisztában van, hiszen a közelmúltban számos hír jelent meg Jolie asszonyról, mely a humanitárius tevékenységét méltatja.
Angelina Jolie és a mellrák-megelőzés - géndiagnosztikai szemszögből

Ugyanakkor a történet tükrében néhány egyéb érdekességre is érdemes ráirányítani a figyelmet. Az általam korábban „Genetikai vizsgálat az emlőrák megelőzésére” című cikkemben leírtakat érdemes most felfrissíteni, hiszen most van igény ennek az alapos ismeretére.

Nézzük a történetet genetikai szempontból!

Az emlőrák kialakulási kockázatát megnövelő génváltozatok már régóta ismertek a tudomány számára. Több millió nő genetikai szűrését végezték el a géndiagnosztikai központok az elmúlt közel 15 évben, jellemzően az Egyesült Államokban. Ennek következtében az emlőrák genetikai diagnosztikája ma már rutinszerűen alkalmazható, és a rizikófaktor egyértelműen számosítva kimutatható.

A kutatások kristálytiszta eredménnyel zárultak, mely alapján a kutatók kijelentették, hogy egy egyszerű genetikai lelet ismeretében minden nő egészsége és életminősége kétséget kizáróan jobban megőrizhető.

Úgyszintén érdekes adat, hogy az emlőrákos esetek közel 70%-ban környezeti tényezőkre vezethetőek vissza, míg a genetikai hajlamosító tényezők az esetek 30%-ért felelősek.

Akár el is tekinthetnénk attól, hogy egy rivaldafényben lévő híres személyről van szó, a történet bárkivel megeshetett volna. Az idén 36. születésnapját ünneplő sztár ügyében (aki amúgy az egyéb környezeti tényezők esetében példás esetnek tekinthető) a genetikai szűrést azért végezték el, mert a családi kórtörténet egyértelműen okot adott rá: Angelina édesanyja 10 éves hosszú csata után mellrákban hunyt el 56 évesen.

Egy kicsit megpróbálom leegyszerűsíteni, érdemes a mellrák genetikai vizsgálatára (és általában az ember genetikai jellemzőire) úgy tekinteni, mint egy matematikai képletre, melyben a képlet összetevői a következők:
A környezeti hatások (+) az életmód (X) Genetikai adottság = Adott betegség előfordulásának a kockázata

Az első kettő fogalom általában ismert a páciensek és kezelőik számára, továbbá az egyéni kórtörténet (anamnézis), és egy rövid felmérés alapján ezek a jellemzők könnyen meghatározhatóak.

A Genetikai adottságra vonatkozó szám viszont (mely a genetikai jellemzőre vonatkozik) képes arra, hogy az egész képlet végeredményét megváltoztassa, akár pozitív, akár negatív irányba.

Ahogy múlt heti nagy port kavart történet esetében is megesett - a BRCA1 és BRCA2 gének egyes génhibái miatt olyan erős szorzóval szerepelt a genetikai hajlandóság, hogy a végeredmény nem kevesebb, mint 87% lett. Azaz, a hatgyermekes anyánál 87% volt a valószínűsége annak, hogy a családból öröklött emlőrák meg fog jelenni.

Maga a masectomia (a mell egyes részeinek eltávolítása), amelynek a színésznő alávetette magát, sem nem újdonság, sem nem forradalmi műtét – már a 80-as évek óta alkalmazzák, szintén jellemzően az USA betegellátásában, és kizárólag a nagyon magas kockázati faktorba sorolt betegeknél.

A 21. században ráadásul nem is kell kompromisszumot kötni, hiszen a műtétsorozat végére a beavatkozás esztétikus, és nőies végeredménnyel zárul, ez az amúgy nem kevés bátorságot igénylő döntés.



Egyvalami azonban egyértelműen kijelenthető: az emlőrák megelőzése a genetika segítségével ma már nem kérdés.
A végeredmény birtokában nem feltétlenül van szükség heroikus döntésekre, vagy más drámai végkifejletre: ha teljesen egyedi, a vizsgáltra jellemző számot kapunk. Viszont ha a családi háttér indokolja, akár egyéni felelősségnek is nevezhető, hogy az adott illető minél korábban választ kapjon a saját képletéről, hiszen sok múlik az időben megszerzett tisztánlátáson.

A szűrővizsgálatok közül a géndiagnosztika azért fontos, mert ki tudja választani a szürke tömegből azokat a nőket, akikben eleve ott lappang a betegségre való hajlam.

A genetikai fogékonyság azonban nem okoz biztosan betegséget.
Nem szabad elfelejtenünk azt, hogy elég a hajlam ismerete, hiszen az erről szóló információ minden későbbi vizsgálatkor, kezeléskor, családtervezéskor, hasznosnak bizonyul. Az információk tudatában a kezelőorvos teljesen egyénspecifikus kezelési módot választhat, hiszen az elkerülendő következmények ismertek.

Ahhoz, hogy teljesen biztosak lehessünk, szükség van egyfajta - nevezzük így - géntudatosságra, amellyel kifejezhetjük józanságunkat, tudatosságunkat és elkötelezettségünket saját magunk, egészségünk és a szeretteink jövője iránt.

Mindenkinek fontos kiszámolnia a saját, egyedi képletét!

Az eredmény birtokában személyre szabott tanácsokkal lehet adni a mellrák megelőzésére. Egyszerű, bár Magyarországon nem igazán közismert tanács például, hogy a genetikai hajlamot hordozó nőknél 5 évnél tovább nem javasolt fogamzásgátló tablettát szedni, mert an hormonhatású vegyületek megnövelhetik az emlőrák kialakulási kockázatát.

Végezetül még pár szót a procedúráról:

A genetikai vizsgálathoz mindössze szájnyálkahártya-mintavétel szükséges, amely tartalmazza a vizsgált személyre jellemző saját DNS-mintázatot. A laboratóriumban a leggyakrabban előforduló, kockázatnövelő génváltozatok szűrése javasolt, de természetesen lehetőség van átfogó géntérképezés elvégzésére is.

A genetikai vizsgálatot az elhatározástól számított akár 1 héten belül is el lehet végezni. A lelet ismeretében egyszerű életmód tanácsokkal, valamint egyénre szabott szűrővizsgálatokkal minden nő egészsége hosszú távon sikeresen védhető.

Ma már egy emlőrák genetikai hajlamszűrést érdemes elvégeztetni akár 13-18 éves korban.
Ha a családban halmozottan fordul elő az emlő vagy petefészek rák, akkor mindenképpen javasolt egy genetikai tanácsadás megfontolása, amely során mindenki közérthető és megnyugtató tájékoztatást kap a genetikai laborvizsgálat részleteiről és lehetséges eredményeiről.

Fotó: jscreationzs/freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja