SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Furcsa hasi panaszok? Nem hipochondria!

Családinet [cikkei] - 2013-06-06
Puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés? Sokak életét megkeserítő tünetek, amelyeket könnyű hipochondriának bélyegezni, holott egy új kutatás szerint a lelki tényezőkön túl fizikai okok is állhatnak a háttérben. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa az irritábilis bél szindrómáról beszélt.
Furcsa hasi panaszok? Nem hipochondria!

Sokakat érint

Egyes becslések szerint az irritábilis bél szindróma (IBS) a lakosság közel tizedét érinti, vagyis minden tizedik embernek keseríti meg az életét. Ráadásul mivel eddig nem sikerült a tünetek mögött fizikai okokat találni, sok beteget még hipochondernek is bélyegeztek. Nemrégiben azonban a Technische Universitaet Muenchen biológusai új megvilágításba helyezték a problémát. A tudósok mini-gyulladásokat fedeztek fel a bél nyálkahártyáján, amelyek felboríthatják a gyomor érzékeny egyensúlyát. (Ezt a hatást természetesen fokozhatják az idegrendszeri hatások, lelki tényezők is.) Az irritált nyálkahártya ugyanis olyan neuroaktív anyagok termelését fokozza, mint a szerotonin, a hisztamin és a proteáz. A kutatások ezért feltételezik, hogy ez a „koktél” lehet az IBS-es tünetek kialakulásának valódi oka. 

Szerteágazó tünetek

A tünetek meglehetősen szerteágazóak, hiszen a puffadás mellett jelentkezhet szorulás vagy hasmenés, hascsikarás és hányinger. Ráadásul az önmagukban is kellemetlen tüneteket kísérheti alvászavar, fej- és hátfájás is. Becslések szerint csak Németországban 7 millió ember szenved az IBS-től.   A helyzetük már csak azért sem könnyű, mert konkrét fizikai okok híján az eddigi kezelések sokszor csalódást okoztak a betegnek, orvosnak egyaránt. Ezen a helyzeten változtathat a müncheni tudósok felfedezése. Ha ugyanis sikerül beazonosítani a tünetekért felelős aktív komponenseket, hatékony gyógyszerek készülhetnek majd az IBS kezelésére.

Cél: helyes életmód és tünetenyhítés

-Az IBS jellemzően fiatal felnőtt korban jelentkezik, és sajnos krónikus problémát jelent. A jó hír, hogy a kellemetlen panaszok általában nem vezetnek komolyabb betegségekhez. A tünetek határozzák meg a kezelés milyenségét, hiszen alkalmazhatunk görcsoldókat, a bélfal mozgását elősegítő készítményeket, hashajtókat, hasfogókat és/vagy puffadásgátlókat is. Mivel általában többfajta tünet jelentkezik egyszerre, gyakran a gyógyszerek kombinálása hozhat eredményt – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa. –Az IBS tünetein sokat segíthetnek az életmódbeli változások. Jó hatású lehet a puffadást okozó ételek (pl. hüvelyes zöldségek, banán, kelbimbó) mellőzése, a rostdús, zsírszegény diéta, de fontos a megfelelő stressz-kezelés és a rendszeres mozgás is.  Az orvost azonban mindenképpen ajánlott felkeresni, hiszen egyrészt ki kell zárni a komoly, testi betegségeket, másrészt a tünetek csökkentését célzó szerek kiválasztása is szakember feladata. 

www.oxygenmedical.hu

Kép: marin, freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja