SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Székrekedés csecsemő- és kisgyerekkorban

Gaba Medical Center orvosai [cikkei] - 2008-11-19
Nagyon fontos és ritkán szóba kerülő kérdésre szeretném felhívni a figyelmet. Az újszülött- és csecsemőkorban a szülők szinte árgus szemekkel figyelik a pelenka tartalmát és a székürítés gyakoriságát.
Székrekedés csecsemő- és kisgyerekkorban
Az újszülött széklete a mekóniumos (magzati béltartalom) kiürítése után sárgás-barnás színűvé és lazábbá válik. A szopás ideje alatt ezt a mama táplálkozása befolyásolhatja, de ritkán okoz székrekedést, inkább puffadást vagy hígabb székletet észlelhetünk.
A tápszer bevezetése ismét változást hozhat, általában szárazabb lesz a csecsemő széklete és ekkor már jelentkezhet székrekedés is. Javasolt a tejnél „sűrűbb” tápszer mellé folyadék (víz) adása is.

Az igazi változás a főzelék-, illetve inkább a száraz-, fehérjedús étkezés bevezetésekor várható. Ekkor megváltozik a széklet állaga, már nem lesz olyan laza, és változhat a székürítés gyakorisága is. A teljes, felnőttekével azonos táplálkozásra való áttéréssel a széklet konzisztenciája tömöttebb lesz, és egyre gyakoribbá válik a napi egyszeri- vagy kétnaponta történő székürítés.

A szülők mindaddig, míg a gyermek pelenkás, a bélműködést rendszeresen követik. Ha úgy látják, hogy a gyerek nehezen tud székelni, erőlködik, és a széklet száraz, kemény; javasolt több rostosat (gyümölcsöt, főzeléket, rostos ivóleveket) és kicsit több folyadékot beiktatni a táplálkozásba.

Az emberi szervezet nem bontja le a növényi rostok cellulóz tartalmát, ez adja a széklet vázát, melytől lazává, könnyen kiüríthetővé válik a béltartalom. Ha a gyermek végbelénél ilyenkor kis lilás csomót észlelünk, javasolt a csomót popsikenőccsel bekenni, és ujjal a végbél felé finoman visszanyomni. Ha úgy látjuk, hogy a gyermek erőlködéssel sem tudja kinyomni a székletet, érdemes egy glicerines kúpot a végbélbe bedugni, amely pár perc feloldódás után megkönnyítheti a kinyomást. Fontos, hogy a gyerek félelmét leküzdjük! Ő maga is érezni fogja a kúp után a megkönnyebbülést és legközelebb nem fog félni tőle.

A következő problémás szakasz a bilire való szoktatáskor adódik. Részben a gyerek ismeretlentől való félelme okozhatja a széklet visszatartását. Ezen csak nagy odafigyeléssel, türelemmel tudunk segíteni. Az erőltetés sosem segít! Fontos, hogy ha elkezdjük az átszoktatást, azt rendszeresen tegyük!

Érdekes, hogy a bölcsődés gyerekek bilire-, illetve kis WC-re szoktatása gyorsabb, őket talán az egykorú gyerekek példája inspirálja. A mai pelenkák komfortérzete jobb, mint régen volt, így a szobatisztaságra való szoktatás egyre inkább kitolódik.
A bilire szoktatásnál fontos, hogy már előtte megfigyeljük gyermekünk székürítési szokásait: mikor szokott székelni; milyen étel az, amitől hígabb, vagy gyakoribb széklete lesz; mikor keményebb a béltartalom. Ezek azért lényegesek, mert a pelenka elhagyása mellett meg kell próbálni a gyermeket egy rendszeres, a napnak szinte ugyanabban az időszakában történő székelésre szoktatni. Erre a legjobb napszak a reggeli ébredés- vagy reggelizés után, de lehet akár esti időpont is. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert így nem csak a székrekedést és később az emiatt kialakuló aranyér betegséget előzhetjük meg, hanem nyugodt napot biztosíthatunk gyermekünknek, sőt majd felnőtt korban is a napi teendőkhöz.


A ritka, nehéz, kemény székürítés következménye lehet a már gyermekkorban is kialakuló aranyér (tágult végbélkörüli visszerek), vagy a végbél berepedése. Mindezek fájdalmas elváltozások és fokozhatják a széklet visszatartását.

Fontosnak tartom még, hogy ha lehet, már óvodás, de legkésőbb iskolás korban próbáljuk a gyereket a reggeli székeléshez szoktatni (pl. kicsit korábbi felkeléssel reggeli utánra tenni a WC-re ültetést). Nem baj, ha ez eleinte nem sikerül, de idővel szinte reflexesen ki fog alakulni. Ezzel elérhetjük, hogy gyerekünk egész nap nyugodtan élvezhesse a játékot, a foglalkozásokat, ne feszengjen és figyelni tudjon az órákon. Ez azért fontos, mert ha idegen helyen (óvoda, iskola, utca) éri el a székelési inger, akkor visszatartja és ez már önmagában is székrekedéshez és következményes végbélbetegségekhez vezethet.

Ne felejtsük el, a legfontosabb a megnyugtató odafigyelés és a rendszeresség ebben is, mint gyermekünk bármely más életfunkciójánál!

Dr Nagy Zsuzsanna
Proctologus, sebész főorvos
Gaba Medical Center
1158 Budapest, Apolló u. 61.
Előzetes bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés és információ: 06 1 416-0886
www.gabamedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja