SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Génterápiával gyógyították meg a vérzékenységet amerikai orvosok

Családinet [cikkei] - 2013-11-21
Génterápiával gyógyították meg két kutya vérzékenységét amerikai orvosok. A kísérleti kezelés után két évvel az állatok még mindig tünetmentesek.
Génterápiával gyógyították meg a vérzékenységet amerikai orvosok

A hemofília-A nevű véralvadási zavar tízezer férfi közül egyet érint. A betegeknek az a genetikai kódja hibás, amely a VIII-as faktornak nevezett, a véralvadást elősegítő fehérje képződését irányítja.
    
Amerikai és francia kutatók három olyan kutyát kezeltek, amelyek az emberi vérzékenységhez hasonló betegségben szenvedtek - idézte a BBC hírportálja a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányt.
    
Vírus útján juttatták be a VIII-as faktor helyes génjét a vérlemezkéikbe, melyek a károsodott erek kijavításában vesznek részt. A három kutya közül kettőnél több mint két évvel a génterápia után sem jelentkeztek a súlyos belső vérzéses tünetek.
    
David Wilcox, a kutatás vezetője, a Wisconsini Orvosi Egyetem tudósa szerint a gyógymód sokat javítana a vérzékenységben szenvedő betegek életminőségén. A hemofíliásokat évente többször sújtja belső vérzés, és rendszeresen kell mesterséges véralvadás-segítő injekciót kapniuk.
    
Wilcox a BBC-nek így magyarázta a kutatás eredményeit: ha a beteg csontvelősejtjeiben géncserét hajtanak végre, akkor az ott termelődő vérlemezkék a sérült érnél a VIII-es faktor előállításához, tárolásához és kibocsátásához kezdhetnek, és megakadályozhatják a kóros vérzést évekkel a kezelés után is.
    
A brit Hemofília Társaság szerint tíz éven belül kifejleszthetik a génterápiának az emberi hemofília A és B változatát is gyógyító formáját.

http://www.bbc.co.uk/news/health-24993155

Forrás: MTI
Fotó:
rajcreationzs - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja