SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy működik a fájdalommenedzsment?

Családinet [cikkei] - 2014-03-04
A mozgásszervi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt végül orvoshoz fordulnak az érintettek. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomközpont holisztikus szemléletű ortopéd orvosa arról beszélt, hogyan "menedzselhetjük" a fájdalmat, mit tehet a szakember.
Hogy működik a fájdalommenedzsment?

A legjellemzőbb fájdalmak

Az amerikai emberek nagyon nagy része elsősorban mozgásszervi-, ízületi-, csont- és izomfájdalmakkal fordul orvoshoz – derül ki a Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons című szaklap cikkéből. A krónikus fájdalom a becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 100 millió személyt érint, és jellemzően a mozgásszerveknél, a fejnél és a hasi tájékon jelentkezik. Ám míg az akut sérülésekkel, problémákkal viszonylag egyszerűbben megbirkóznak az orvosok, addig a krónikus fájdalmak esetében jóval nehezebb megtalálni a helyes, hatékony és tartós megoldást.   
 
Ezt bizonyítja az a meglepő tanulmány is, amely szerint azok a non-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyeket leggyakrabban ajánlanak az ortopédsebészek, gyakran nem elég hatékonyak a krónikus fájdalmak kezelésében. Sőt, meglepő módon egyes esetekben jobban beválnak az antidepresszánsok és az görcsoldók, különösen, ha krónikus csont – és ízületi fájdalomról van szó. Ugyanakkor minden esetben érdemes egyénileg keresni a problémák okát és a kezelés legkíméletesebb, még hatékony módját.   

A fájdalommenedzsment lépései

  • A mindennapos tevékenység során óvakodni kell az akut fájdalmak forrásaitól, így például a súlyok emelgetésétől, a hirtelen, erőteljes mozdulatoktól. Vagyis akinek krónikus fájdalmai vannak, minden esetben szem előtt kell tartania a megerőltetés kerülését.
     
  • Érdemes minden módon elkerülni az állapotromlást elősegítő tényezőket. Vagyis ajánlatos felhagyni a dohányzással, megfelelően kell kezelni a depressziót, a szorongást és a hangulatot érintő betegségeket, karban kell tartani a diabéteszt és más alapbetegségeket.
     
  • Mindig keresni kell a fájdalom forrását. Hiszen a fájdalmat egy nem diagnosztizált tumor vagy gyulladás okozza, nem következik be javulás, amíg a forrást nem kezeljük. Ráadásul minél előbb érdemes tisztázni az okokat, ugyanis a krónikus fájdalmak velejárója a lassú, degeneratív ízületi romlás, a kopás, az összenyomódás, stb., ami csak tovább ront a helyzeten. A helyzet kordában tartásához fontos követni az orvos tanácsait, amelyek vonatkozhatnak a kezelésre és az életmódra egyaránt.

Jobb megelőzni a krónikus fájdalmat

- Megoszlanak a vélemények arról, milyen gyorsan lehet kilábalni a tartós fájdalomból, hiszen az is kérdés, mit tekinthetünk gyógyulásnak: a teljes tünetmentességet vagy a javulást is? A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong károsodások és más, tartós problémák – mondja Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomközpont holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.
- Mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia annak, aki nem sérülésből eredő fájdalmat, mozgásbeszűkülést tapasztal. (Természetesen ezeken a tüneteken is segíthet az ortopédus, de ezek kezelése nyilván más jellegű.) Csak szakszerű segítséggel védhetők ki a tartós elváltozások, és ez kifejezetten ortopéd szakorvost jelent, hiszen a háziorvosok nagy része nem járatos a megfelelő kezelésekben, és ez nem is várható el tőlük. A teljes körű „fájdalommenedzsment” része lehet a fájdalomcsillapítás éppúgy, mint a stresszkezelés és a mozgás.

Forrás: www.oxygenfajdalomkozpont.hu
Fotó:
David Castillo - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja