SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

Családinet [cikkei] - 2006-11-27
Vannak, akik már az első apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek. Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek.
7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk.

                                                                

Szokatlanul erős fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A fájdalomcsillapítók ugyanis csupán átmeneti enyhülést jelentenek, a tüneteket komolyan kell vennünk. Megfázás kapcsán jelentkező fejfájás utalhat arc,- vagy homloküreg gyulladásra is. Kritikus esetekben a fejfájás oka az agyban bekövetkezett vérzés, értágulat, vagy agydaganat is lehet.

 

A mellkasban, torokban, állkapocsban, vállakban, karokban, vagy a has területén jelentkező fájdalmakra is figyelnünk kell. A mellkasi fájdalmak tüdőgyulladást, vagy szívinfarktust jelezhetnek. Fontos tudnunk, hogy szívinfarktus esetén először csupán kellemetlen érzést tapasztalunk. Már ekkor forduljunk orvoshoz, ne várjuk meg az éles fájdalom jeletkezését, mely már egy súlyosabb állapotot jelez. A szívproblémát jelző szorító érzés kisugározhat a fent felsorolt területekre is, előfordul, hogy hányás is tásul hozzá. A páciensek az érzést gyakran összetévesztik a gyomorégés során tapasztalt kellemetlen tünetekkel. A menopauza idején a nők csoportja fokozottan veszélyeztetett a szívbetegségek megjelenése szempontjából.

 

A hát alsó részén, vagy a lapockák közt jelentkező fájdalom izületi gyulladást, szív,- vagy hasi problémákat jelezhet. Különösen érdemes az ezeken a területeken jelentkező fájdalmakra figyelniük mindazoknak, akik olyan betegségben szenvednek, mely előidézhetik az erek falának változását. Ilyen kórképek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, keringési problémák, vagy a dohányzás.

 

A hasi fájdalmaknak számtalan okát ismerjük. A fájdalom helyétől függően előidézheti vakbélgyulladás, hasnyálmirigy problémák, gyomorfekély, vagy bélproblémák. A tünetek szintén feltétlen orvosi ellenőrzést igényelnek.

 

A vádlifájdalom, duzzanat súlyos esetekben a mélyvénás trombózis jelzője lehet. A fájdalomra mindenképpen figyelnünk kell, mivel mélyvénás trombózis esetén a kialakult vérrögből egy kisebb darab leszakadhat. Ez a vérárammal a keringésbe jutva okozhat akár tüdőembóliát, mely végzetes kiemenetelű is lehet. A kórkép kialakulása szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportok a daganatos betegségekben szenvedők, a túlsúlyos egyének, az idősebb korosztály tagjai, illetve a várandósok. Fontos elkerülnünk a láb hosszú időn át tartó mozdulatlanságát, így például egy-egy hosszabb utazás alkalmával iktassunk be kisebb pihenőket, mialatt átmozgathatjuk végtagjainkat.

 

Sok esetben a lábak, vagy lábfejek égető érzése az első jel, mely alapján a betegnél a diabétesz kórképét diagnosztizálják. Az érzés sok apró tűszúráshoz hasonló, s idegsérüléseket jelezhet. Ellenőriztessük tehát rendszeresen vércukorszintünket, ne csak a már kellemetlen szövődmények jelentkezésekor szerezzünk tudomást betegségünkről.

 

Bizonytalan, összetett, orvosilag megmagyarázhatatlannak tűnő fájdalmak sok esetben depressziót jelezhetnek. A páciensek ilyen esetekben bizonytalan eredetű fejfájásról, hasi fájdalmakról, végtagfájdalmakról, vagy ezek kombinációiról számolnak be. Mivel azonban a fájdalmak hosszú időn át fennálhatnak, az orvosok és családtagok, sokszor maga a beteg is félreértelmezi őket, s megkezdődik a hiábavaló tüneti kezelés. Amennyiben a megmagyarázhatatlan fájdalmak a külvilág iránt való érdeklődés elvesztésével, teljesítési problémákkal, tartós lehangoltsággal járnak, mindenképpen depressziós kórképre kell gondolnunk. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket, s kérjünk külső segítséget a gyógyuláshoz.

 

A hír alapjául a „7 Pains You Shouldn't Ignore” cikk szolgált.

 

 

 www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja