SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

Családinet [cikkei] - 2014-05-06
A vállfájdalom kellemetlen és zavaró állapot. Ráadásul legtöbbször nem csak az adott rész fájdalmas, hanem kisugárzik a nyakba, hátba, karokba is. Legtöbbször túlzott megerőltetés áll a hátterében, ami pár nap alatt elmúlik. De mi van akkor, ha tartósan fennáll a probléma? Erről, és kezelési lehetőségeiről dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.
Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

Nyáktömlő gyulladása a vállfájdalom hátterében

Ahhoz, hogy megértsük a vállfájdalom hátterét, ismerni szükséges az ízületeink felépítésének alapelemeit - magyarázza dr. Váradi Éva. Testünkben a csontok, izmok és az inak közt úgynevezett bursák, azaz nyáktömlők találhatóak. A nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják. Ilyen nyáktömlő található a vállízület-karok mozgásában központi szerepet játszó rotátorköpeny vállcsúccsal való találkozási pontjánál.

Vállfájdalomnál igen gyakran - köszönhetően a fokozott igénybevételnek, megerőltetésnek - ez az un. subacromialis bursa gyullad be, válik fájdalmassá. A fájdalom tartósságát segíti elő az a tény, hogy a tömlő egy szűk résben helyezkedik el, és gyulladás okozta duzzadás miatt "beszorul" ebbe a résbe. A helyhiány miatti nyomás pedig tovább rontja, nem csak a váll mozgathatóságát, de a gyulladást is, ezáltal fokozva a fájdalmat.

A nyáktömlő-gyulladás jellemző tünete, hogy a kar felfelé való mozgatása fájdalmassá válik. A kar mozgása beszűkül, és az illető nem, vagy csak nehezen tudja emelni a karját.

Célzott gyulladáscsökkentéssel a fájdalom aktívan csillapítható

Vállfájdalom esetén gyors és hatékony megoldást hozhat az aktív fájdalomcsillapítás, mely során célzott gyulladáscsökkentő injekcióval koncentráltan a problémás területre - a váll nyáktömlőjéhez - juttatjuk a hatóanyagot - mondja dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája. A megfelelő kezelés már az első alkalommal csillapítja a fájdalmat és csökkenti a mozgáskorlátozottságot. Fontos azonban, hogy a célzott injekciós terápia nagy szakértelmet, az ízületek felépítésének és működésének alapos ismeretét kívánja.

Forrás: Fájdalomközpont
Fotó:
stockimages - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja