SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Júniustól vadhús is lesz a menzákon

Családinet [cikkei] - 2014-05-08
Júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Júniustól vadhús is lesz a menzákon
A vadhús bevezetésével a gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el
 
Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője ismertette: a vadhús a magyar óvodai, általános iskolai közétkeztetésben mostanáig nem szerepelt. Áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyerekek, akiktől kedvező visszajelzés érkezett. A Mintamenza Program ajánlásában alapanyagként szerepel a vadhús, az a cél, hogy minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben - tette hozzá. A programhoz eddig országosan 250 főzőkonyha csatlakozott, így mintegy 700 ezer gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A konyhák csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokat használhatnak fel az ételek készítéséhez, a Vadex Zrt. alapanyag-ellátóként csatlakozott a programhoz - közölte.
    
Az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell
 
Pesti Imre, (Fidesz-KDNP) korábbi fővárosi kormánymegbízott, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nagyjából 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, többségük gyerek, ezért kiemelt jelentőségű a színvonal emelése. A kormány két éve 50 százalékkal megemelte a fejkvótát, ezért az igényes közétkeztetésnek pénzügyi akadálya nincs - mondta. Rámutatott arra, hogy nagyon alacsony a vadhús fogyasztás a lakosság körében, az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell. Ismertetése szerint Magyarországon évente mintegy ötezer tonna vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag vadhúst dolgoznak fel, a közétkeztetés a magyar vadhús fontos felvevőpiaca lehet.
 
A szeptembertől hatályba lépő jogszabály szigorú dietetikai normákat határoz meg
 
Gál Pál Zoltán, a programban együttműködő partner Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnökének közlése szerint az intézményesen közétkeztetést nyújtó vállalatok 60 százalékát képviselik. Szeptembertől hatályba lépő rendelet a közétkeztetésről komoly szakmai kihívást jelent az ágazat szereplőinek, mert szigorú dietetikai normákat határoz meg. A vadhús, mint húsféle beillesztése a mindennapokba is komoly feladat - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a közétkeztetés áfájának csökkentését régóta szorgalmazza a szövetség, amely komoly támogatást jelentene az ágazatnak a rendelethez való megfeleléshez is, és az Európai Unióban a támogatott körbe tartozik. 
  

A vadhús havonta kétszer fog szerepelni a Junior Vendéglátó Zrt. menüjén
 
Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője ismertette, hogy a társaság egy éve csatlakozott a Mintamenza Programhoz, azóta a receptjeik átdolgozásával egészségesebbé tették az ételeiket. Az óvodások vagy általános iskolások nagy többsége a menzán fog először vadhússal találkozni, az a céljuk, hogy megszerettessék velük. Napi negyvenezer adag ételt gyártanak, 98 százalékban óvodák, bölcsődék, általános iskolák és gimnáziumok részére. Terveik szerint a vadhús júniustól havonta kétszer szerepel az étlapon, elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra.
    
A fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola diákjai a sajtótájékoztatót követően tárkonyos szarvasragulevest és vadász módon elkészített szarvasragut kóstolhattak meg burgonyakrokettel.
 
Forrás és fotó: MTI - Illyés Tibor

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja