SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan javítja az alvás az egészségünket?

Családinet [cikkei] - 2014-06-25
Napjainkban nem ritka az alvászavar, a szükségesnél kevesebb alvás, az éjszakai tv-, vagy számítógép előtti ücsörgés, sok esetben iszunk egy kávét, hogy még tovább fenn tudjunk maradni... Nagyon elfoglaltak vagyunk, mindenre jut időnk, csak éppen az alvásra nem.
Hogyan javítja az alvás az egészségünket?

Miért fontos a jó és kielégítő alvás? Miért kell elfogadnunk azt a tényt, hogy életünk majdnem 1/3 részét alvással töltjük? Bemutatunk néhány tényt, mi az, amiben akár jelentősen is segíthet az alvás, ahhoz hogy komfortosan és jól érezzük magunkat a mindennapokban.

1. Javítja a memóriát

Még pihenés és alvás idején is lelkesen dolgoznak agysejtjeink. Az alvás alatt az agy, az elmeműködés megerősíti a memóriatartalmakat, és „konszolidálja” azokat az akár technikai jellegű dolgokat, amelyeket éber állapotban tanultunk, akár még aznap. Ha valami újat tanultunk, egy jó alvást követően jobban emlékszünk rá, és teljesítményünk is javul a tanultakat illetően.

2. Tovább élsz, boldogabb lehetsz

Köztudott, hogy (a tartósan) kevesebb alvás teret ad az élettartam rövidülésének, bár ennek okát pontosan nem ismerjük még. Az is lehet, hogy pl. a krónikusan fennálló betegségek károsítják az alvásmintázatot, így a betegség és az alvás zavara egymást erősítheti. Egy 2010-es vizsgálat szerint magasabb volt a halálozás azok körében, akik éjjel rendszeresen kevesebb, mint 5 órát aludtak. Az alvás minősége hangulatunkat, életminőségünket is érinti. A kevesebbet alvók körében gyakoribb a stressz és a depresszió iránti fogékonyság, lényegében mondhatjuk, hogy egyik a másikat rontja. A jó alvás persze nem biztosíték a hosszú életre, de ez életminőséget bizonyosan javítja.

3. Mozogj, sportolj!

Ha valaki (rendszeresebben) atletizál, vagy pl. maraton-futásokon vesz rész, jobb teljesítményt produkálhat kellő alvásminőség mellett. Egy amerikai felmérés szerint a 7-8 héten át legalább 8 órás alvás javította az amerikai foci játékosainak sprintidejét, és kevesebb volt a nappali fáradtságérzet is.

4. Jobb kreativitás, növekvő eredményesség

Az alvás alatti memóriarendezés mellett az agy működése a gondolatokat is rendezgeti és újraszervezi, ezzel növeli a kreativitást, a produktivitást.

5. Tartsd a súlyodat!

Persze a testsúlyproblémák nemcsak étrendünktől függnek. Segíthet egyes esetekben a korai lefekvés is. Kutatások szerint a kellően kipihent diétázók körében nagyobb volt a testsúlycsökkenés aránya (a súlyvesztés 56%-a volt testzsír) mint azoknál, akiknél alvászavar, kevés alvás állt a háttérben. Az alvásért és az anyagcseréért az agy azonos területe felelős, így az alvásunk "rendezése" javítja az étvággyal kapcsolatos hormonműködést is.

6. Kerüljük el a baleseteket!

Tudta, hogy a legtöbb (halálos) autóbaleset oka a kialvatlanságban kereshető? Több mint az alkohol, vagy drogozás okozta baleset, így az alváshiány a legnagyobb "néma gyilkos". Akár egyetlen éjszakai kialvatlanság rontja a járművezetői képességeket, legalább annyira, mint az alkoholfogyasztás.

Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz
Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/hogyan-javitja-alvas-egeszsegunket-113522.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/

Fotó: tiverylucky/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja