SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem megy az edzés? Lehet, vashiányos vérszegénységed van

Családinet [cikkei] - 2014-08-06
A rendszeres mozgás számtalan pozitív hatással bír, hiszen amellett, hogy jó közérzetet és alvást biztosít, normalizálja a vérnyomást, a vércukor értékét, valamint segít megszabadulni a felesleges kilóktól. Bár mindenkinél előfordulhatnak rosszabb, kevésbé eredményes periódusok, ám ha az állóképesség hosszú időn keresztül sem normalizálódik, akkor érdemes utánajárni a problémának. Dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa szerint ugyanis a probléma hátterében könnyen vashiányos vérszegénység állhat.
Nem megy az edzés? Lehet, vashiányos vérszegénységed van

Mi is pontosan a vérszegénység?

A vérszegénység az az állapot, amikor a vörösvérsejtek számának csökkenése, vagy minőségi rendellenessége miatt a test sejtjeiben, szöveteiben oxigénhiány lép fel. Leggyakoribb tünetei közé a fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, koncentrációzavar, szédülés és sápadtság sorolható, ám előfordulhat, hogy könnyen észrevehető jelek nélkül áll fenn- ekkor általában egy rutin vérvétel alkalmával derül fény a problémára.

Sportolók veszélyben?

Bár nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy sportolók nagy rizikónak lennének kitéve, azonban tény, hogy intenzív sportolás után csökkenhet a vér hemoglobinszintje: például futásnál a vörösvérsejtek károsodhatnak a talpat ért hosszú mechanikai hatástól.

Dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa hozzátette, az izomsejtek (myoglobin) működéséhez összehúzódásához vas szükséges, és a sporttal kifejlesztett izomtömeg oxigénnel való ellátásához több és jó minőségű vörösvérsejt kell.

De hogy pontosan miért is fontos az elegendő vas a szervezet normál működéséhez? Röviden azért, mivel ez a hemoglobin része – ez köti meg és továbbítja az oxigént-, így vashiányában csökken a hemoglobin mennyisége, tehát a vörösvérsejtképzés. Így tehát vashiány esetén nem csak a figyelme és a koncentrációképessége csökken, de a sportteljesítménye is, hiszen ezáltal nincs elegendő oxigén az izomsejtek működéséhez sem.

Nehezedő súlyok az edzőteremben

A probléma sajnos nem csak az állóképességben okoz gondokat, hanem a súlyok emelgetésénél is. Ahhoz, hogy az izmok normálisan működjenek, és elegendő oxigénhez jussanak, a vörösvértestek számának megnövekedésére van szükség. Ez pedig még több vas igényét vonja maga után. Éppen ezért kell odafigyelniük a sportolóknak izomépítés során a kellő vasbevitelre, hiszen nagyon könnyen hiányállapotba kerülhetnek. Elterjedt tévhit, miszerint az olyan növényekkel, mint pl. a spenót, a vasraktárak feltölthetőek, ám az igazság az, hogy legjobban az állati táplálékokból tud felszívódni a vas. Amennyiben vegetáriánus táplálkozás követője, egyeztessen orvosával, milyen táplálékkiegészítőt javasol, hogy a sportolás következtében ne alakuljon ki semmiféle probléma.

Sajnos előfordulhat - főleg a nők körében-, hogy a legnagyobb odafigyeléssel is kiürülnek a vasraktárak. Ez egy egyszerű vérvétellel bebizonyítható, és ha vashiányos vérszegénység a diagnózis, akkor gyógyszeres kezeléssel és étkezési tanácsokkal ismételten visszanyerheti régi formáját és állóképességét.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: en.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja