SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 bőrbetegség, amit súlyosbít a stressz

Családinet [cikkei] - 2014-09-09
Amerikai kutatók egereknél bizonyították, hogy az akut stressz javít, a krónikus stressz ront a bőrbetegségek állapotán. Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Beauty Clinic bőrgyógyásza szerint az embereknél is hatással van a lelkiállapot a bőrre.
3 bőrbetegség, amit súlyosbít a stressz

Rövid távon hasznos, hosszú távon káros

San Francisco-i kutatók egérkísérletekkel bizonyították be, hogy míg a krónikus stressz ront bizonyos bőrbetegségek állapotán, addig a hirtelen, akut stressz hatások javíthatnak ugyanezeken. Azt találták ugyanis, hogy a stresszhelyzetben a mellékvesékben termelődő glükokortikoidok (szteroid hormonok) elősegítik a gyógyulást. Ha viszont a stressz tartóssá válik, ugyanez a működési mód gyengíti a bőr védekezőképességét és lassítja a gyógyulást. A Journal of Investigative Dermatology c. lapban publikált tanulmány szerint a kutatók három bőrbetegséggel kapcsolatban végezték a kísérleteket: irritatív kontakt dermatitis/ekcéma (amely betegséget valamely erős, külső anyaggal való érintkezés vált ki), allergiás kontakt dermatitis és atópiás dermatitis/ekcéma. Az egereket 18 órára egy nagyon kicsi helyiségbe zárták, ami meglehetősen erős stresszhelyzetnek számít. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezeknél az egereknél csökkent a gyulladás szintje, majd miután egy mefipristone nevű szerrel blokkolták a természetes módon keletkezett szteroidokat, a stressz pozitív hatásai elmúltak. Ugyanakkor az már korábban bizonyítást nyert, hogy a hosszú távú stressz éppen az ellenkező hatást váltja ki: mind funkciójában, mind struktúrájában ront a bőr és más szervek állapotán.

Mi az a dermatitis?

A dermatitis bőrgyulladást jelent. Felnőtteknél leggyakrabban kontakt dermatitissel találkozunk, ami kialakulhat irritatív vagy allergiás alapon. Ez esetben a panaszokat a bőrrel érintkező valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgyak, kozmetikumok, vegyszerek váltják ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelenhetnek hasonló tünetek. Az atópiás dermatitisz elsősorban a gyermekkor bőrbetegsége, azonban a tünetek elhúzódhatnak egészen a felnőttkorig, főként az arcon, a végtagokon, a kezeken jelentkeznek a vörös, viszkető foltok, plakkok nedvedző hólyagocskák is kialakulhatnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, a bőr nagyon száraz. Az atópia hajlamot jelent, ez a bőrbetegség genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki, ám az öröklődés mellett a külső környezeti faktorok, például az étkezés, a szélsőséges időjárási viszonyok, nem megfelelő ruházkodás, a bőr fokozott igénybe vétele is provokálhatják vagy súlyosbíthatják a tüneteket. Az érintetteknél gyakrabban fordul elő egyéb allergia, szénanátha, súlyosabb esetben asztma. A stressz, a fáradtság ront az ekcémás tüneteken. A javulás mögött is állhat például a visszanyert lelki egyensúly, illetve sokszor javít a napfény is.

Vizsgálatok és kezelés

- A diagnózis első lépése a beteg részletes kikérdezése, amelyet allergia vizsgálatok követhetnek, annak meghatározására, hogy a tüneteket élelmiszer, pollen, környezeti anyag, illatszer provokálja-e.  Szükség lehet fogászati, gégészeti, belgyógyászati kivizsgálásra is - hangsúlyozza Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Beauty Clinic bőrgyógyásza.
 
A tünetek általában helyi szteroid készítményekkel és belsőleg adott antihisztaminokkal jól kezelhetők. A krémeket kúraszerűen használjuk, a panaszok jelentkezésekor. Az erős hatóanyagú készítmények viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. A tünetek enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket (krémeket, kenőcsöket) is alkalmaznak, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik.  Megfelelő körülmények mellett alkalmazott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosak, megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását, anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák. A terápia fontos része a száraz bőr megóvása, a rendszeres bőrápolás, hidratálás, lipid pótlás biztosítása. Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el. 

Forrás: www.oxygenbeautyclinic.hu
Fotó: en.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja