SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyes lehet a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők együttes alkalmazása

Családinet [cikkei] - 2014-11-13
Amikor vényköteles, vagy vény nélkül kapható gyógyszereket kapunk/szedünk számos esetben előfordulhat, hogy vitamint, ásványi anyagot vagy egyéb étrend-kiegészítőt is fogyasztunk. Gondolt-e már arra bárki, hogy mindezek együttes alkalmazása veszélyekkel is járhat?
Veszélyes lehet a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők együttes alkalmazása

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA orvosszakértője, Robert Mozersky szerint: "egyes étrend-kiegészítők fokozhatják, mások csökkenthetik a gyógyszerek hatásait."

Egyes étrend-kiegészítők megváltoztathatják a gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, ennek köszönhetően megváltozik maga a gyógyszerhatás is. Így meg kellene változtatni a gyógyszer/ek napi adagját is, ami nyilván önkényesen veszélyes lenne, orvosi konzultáció nélkül.

Szélsőséges esetben ez akár az életet is veszélyeztető tünetekhez vezethet. Egy élő példa: A HIV fertőzés, AIDS ellen alkalmazott gyógyszerek, vagy egyes szívbetegségek, a depresszió és egyéb betegségek gyógyszereinek hatását csökkentheti az orbáncfű, melynek készítményei az utóbbi években igen népszerűvé váltak. Adott esetben súlyos mellékhatás, állapotromlás állhat be a betegen.

Más példa: a warfarin (régi, közismert, vényköteles véralvadásgátló), a ginkgo biloba növényi kivonata, az aszpirin és az E-vitamin egyaránt véralvadásgátló hatású szerek. Ha valaki ezeket esetleg rendszeresen együttesen fogyasztja (pl. warfarint, mert orvosi előírás, és mellette multivitamin részeként E-vitamint), súlyosabb esetben vérzés, esetleg vérzéses stroke is előfordulhat.

Az étrend-kiegészítők népszerűek, igen széles körben alkalmazzák őket világszerte elsősorban vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, növényi hatóanyagok, aminosavak stb. Az amerikai CDC (Betegségellenőrző Hatóság) által végzett nemzeti vizsgálat 2005-2008-ban kimutatta, hogy a mintegy 72 millió (!) résztvevő amerikai kb. 34%-a fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt gyógyszerrel együttesen.

Az emberek jelentős része azért szedi az étrend-kiegészítőket, mert ezekkel próbálja étkezését egyensúlyba hozni. Hangsúlyozzuk, hogy az étrend-kiegészítő fogyasztása NEM helyettesíti az étkezést, az egészséges, változatos táplálkozást!

Sokan úgy vélik, hogy a "természetes" anyagok, mondjuk növényi hatóanyagok, vagy a halolaj nem lehet ártalmas. Az FDA idézett szakértője ezt mondja: "ami természetes eredetű egyáltalán nem biztos, hogy mindig ártalmatlan is." Pl. számos testsúlycsökkentő készítményre mondják, hogy természetes, növényi eredetű, de a hatóanyagok bizony kölcsönhatásba léphetnek az együtt szedett gyógyszerekkel, és a fent említett veszélyek könnyen előfordulhatnak.

Gyermekkorban különösen veszélyes lehet a gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása. A szülőknek érdemes és fontos tudni, hogy a gyermeki szervezet lebontó mechanizmusai nagyon egyediek, más-más életkorban másképpen, más sebességgel működnek. Itt is fennáll a kölcsönhatások veszélye!

Más teljesen életszerű példa egy műtéti beavatkozás. Az étrend-kiegészítők egy része kölcsönhatásba kerülhet a műtét kapcsán (előtt-alatt-után) alkalmazott szerekkel, altatószerekkel, nyugtatókkal, izomellazítókkal, stb. Ezért javasolt a műtét ismert időpontja előtt kb. 2-3 héttel abbahagyni az étrend-kiegészítők szedését, így elkerülhetőek a káros kölcsönhatások, a pulzus, a vérnyomás eltérései, az esetleges vérzésveszély.

Terhesség, szoptatás idején szedett étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban mindig előzetes egyeztetés szükséges a kezelőorvossal, háziorvossal.

Mit tesz az FDA és mi a helyzet hazánkban az étrend-kiegészítőkkel?

Az amerikai gyógyszerhatóság ismeri az étrend-kiegészítőket gyártó és fogalmazó cégeket, és a piacra kerülő termékeket bejegyzi és elvégzi minőség-ellenőrzését is (vagyis, hogy nincsen benne szennyezés, megfelel bizonyos minőségi követelményeknek, helyes szöveg van a címkén, stb.) Az alkalmazással kapcsolatos ún. klinikai hatásosságot azonban nem vizsgálják.

Nálunk az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) végzi az étrend-kiegészítők bejegyzését, az ún. notifikációt, azonban itt minőség-ellenőrzés vagy hatásosság-ellenőrzés nem történik.

Amit érdemes mindig átgondolni

Ha valaki gyógyszer/eke/t és étrend-kiegészítőket együttesen kíván, tervez szedni, érdemes néhány dolgot átgondolni ennek megkezdése előtt:

  • Az orvosi rendelőbe vigyük magunkkal a gyógyszerlista mellett az étrend-kiegészítők felsorolását is, beleértve a napi dózisokat. Van, aki inkább egy szatyorba mindent bedob és elviszi az orvoshoz, ez kevésbé jó megoldás…
  • Ha megszokott napi gyógyszereink, és már ismert étrend-kiegészítőink mellé szeretnénk egy újat beilleszteni, ezt előzetesen beszéljük meg orvosunkkal.
  • Az orvosnak említsük meg azt is, ha egészségi állapotunkban valamilyen változás állt be, főként a terhesség, szoptatás, bármely újabb betegség, vagy műtét kapcsán.

Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz
Fotó: piyato/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja