SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vitaminból is fő a mértékletesség

Családinet [cikkei] - 2016-01-14
A túlzott C-vitamin a vesebetegeknek, a túl sok A-vitamin elsősorban a kismamáknak lehet veszélyes. A vesebetegeknek a D-vitaminnal is vigyázniuk kell, amelynek felszívódását gátolhatják bizonyos savlekötők, melyek még a magnézium szintet is túlzottan megnövelhetik.
Vitaminból is fő a mértékletesség

A várandós nőknek az élethelyzetükhöz illesztett folsavbevitelre lehet szükségük – egyebek mellett ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a vitaminpótlásról gondolkodunk. A megfázástól, influenzától tartva sokan kezdenek el különféle készítményeket vásárolni, ám ha nem figyelnek a sokszor azonos összetevőkre, túladagolás is lehet a vége – hívja fel a figyelmet Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze.

Ha fáradtnak, kimerültnek, betegesnek érezzük magunkat, érdemes elgondolkodnunk a vitaminpótlás lehetőségén. A multivitaminok minden vitaminból, ásványi anyagból és nyomelemből tartalmazzák az ajánlott mennyiséget, vannak olyan készítmények, amelyeket életkorunk, egészségi állapotunk, nemünk, életmódunk alapján állítanak össze. Ha ilyet választunk, biztosan kivédhetjük a túladagolást – mondja Dr. Hankó Balázs, leszögezve, hogy nagyon fontos a rendszeresség. Ezek a készítmények ugyanis csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha huzamosabb ideig, legalább egy szezonon keresztül szedjük őket.

Önállóan leginkább a C- és a D-vitamint szokták szedni, főként azért, mert erősítik az immunrendszert. Előbbi ráadásul kiváló antioxidáns, és mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. A túl sok C-vitamin ugyanakkor megterhelést jelent azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek. Ezért nekik különösen fontos odafigyelniük arra, hogy a megfázásos időszakban szedett egyéb készítmények, például a láz-, fájdalom- és köptetőt is tartalmazó komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamin.

A D-vitamin ugyan zsírban oldódik, de a napsütés nélkülözése miatt mégsem árt ilyenkor rendszeresen pótolni. A D-vitamint a csecsemők és kisgyermekek olajos csepp formájában kaphatják meg, míg a nagyobb gyermekek és a felnőttek tablettát is szedhetnek. Nem mindig szükséges a napi alkalmazás, sőt nagyobb dózisok esetében heti bevitel ajánlott. Jó, ha tudjuk, hogy a D-vitamin segíti a magnézium felszívódását, így nem alkalmazhatóak együtt a magnézium tartalmú savlekötőkkel. Míg más savlekötők gátolják a hasznosulását.

Az A-, E- és K-vitamint is el tudja tárolni a szervezetünk, vagyis ha nem figyelünk, könnyen túladagolhatjuk őket. Ezért ha változatosan étkezünk, nem feltétlenül kell naponta gondoskodnunk a pótlásukról. A kismamáknak kifejezetten ügyelniük kell arra, hogy kevesebb A-vitamint vigyenek be, mert árthatnak a magzatnak. A megfelelő folsav bevitelre pedig kifejezetten figyelniük kell, ideális esetben már a gyermekvállalás előtt.

 

Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: blackzheep/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja