SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kerülheted el a víz-közeli fertőzéseket?

Családinet [cikkei] - 2015-06-24
Kánikulában igyekszünk vízközelben lenni. Így akár strand, vagy saját udvari medence mellett döntünk, oda kell figyelnünk arra, hogy ne szedjünk össze mindenféle betegséget.
Hogyan kerülheted el a víz-közeli fertőzéseket?

Bár a legtöbb strandon odafigyelnek a medencék vizének megfelelő fertőtlenítésére és karbantartására mégis előfordul, hogy a fergeteges vizes kalandok után gyermekünknek hasmenése lesz (ami néha hányással és gyomorgörccsel párosul).

+ TIPP: Ahhoz, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlenségeket és a hasmenéssel járó rossz közérzetet a legfontosabb, hogy NE IGYON GYERMEKÜNK A MEDENCE VIZÉBŐL!

Ezeket a rosszulléteket a székletben előforduló e. Coli baktérium okozza, mely alapvetően teljesen ártalmatlan: minden ember székletében megtalálható. Azonban, ha ez a szembe, vagy a szájba kerül, több napig tartó kellemetlenséget is okozhat. A strandokon ennek a baktériumnak a leggyakoribb előfordulási helye a mosdó környéke, vagy a gyermekmedence vize is lehet. Ezért olyan fontos, hogy gyermekünknek megtanítsuk, hogy semmiképp se igyanak a vízből, vagy bújjanak a víz alá. Ha ezt a két szabályt be tudjuk tartatni gyermekünkkel, máris a felére csökkent annak lehetősége, hogy megfertőződik.

Biztosan észrevetted már te is, hogy a strand utáni esti zuhanyzást követően szárazabb gyermeked bőre. Ez akkor fordulhat elő, ha egy zsúfoltabb napon a medence üzemeltetői több klórt tesznek a vízbe, mint amennyi szükséges lenne. (Hiszen ha több ember van, akkor több a baci is.)

+ TIPP: Medencézés előtt és után zuhanyozzatok le tiszta vízzel, valamint lefekvés előtt mindenképp HASZNÁLJATOK NYUGTATÓ TESTÁPOLÓT, hogy ne húzódjon gyermeked bőre, így elkerülheted, hogy emiatt nyugtalan éjszakátok legyen.

Ám ha otthoni medencénk van, saját magunknak kell gondoskodni arról, hogy megfelelően fertőtlenítsük a benne lévő vizet! Összegyűjtöttük a leggyakoribb medence-karbantartási lehetőségeket, amik kevésbé megterhelőek gyermekünk szervezete számára.

Ha gyermekünk még kicsi, bizonyára elég egy kisebb, felfújható medence is a pancsoláshoz. Ebben az esetben nem érdemes fertőtlenítőszereket használni, hiszen a medence vizét akár naponta cserélhetjük (így biztosan nem fog algásodni). Ugyanis a vegyszerek minden esetben ártalmasak lehetnek a gyerek szemének és bőrének. Ezért ha nem muszáj, ne használjunk vegyi fertőtlenítőszereket! Ráadásul ilyen medencéket már közel 3.000 Ft-ért lehet venni bármilyen nagyobb áruházban.

Ha nagyobb méretű felfújható, vagy merev falú medencét választunk, már érdemes körülnézni a fertőtlenítési lehetőségek területén is. Ezeknek a medencéknek a naponta történő teljes vízcseréje költséges és időigényes megoldás. Hogy ilyen méretű medencék karbantartásánál mire kell a leginkább odafigyelni?

  • Ha nincs szűrőrendszerünk, NE DOBJUK A VÍZBE a klór-tablettát, mert lehet ki fogja marni medence alját. Ráadásul a forgalomban kapható tabletták általában nagyobb méretű úszómedencékhez valók, így egy egész tabletta sok lenne a felfújható medencénkbe.
    + TIPP: Tördeljük össze a tablettát és a számunkra megfelelő mennyiséget oldjuk fel egy tálka vízben, majd ezt öntsük bele a medence vizébe.
  • Hypot semmiképp se használjunk, mert a fertőtlenítőszerek közül ez a legártalmasabb gyermekünk szemére és bőrére.

Egyre gyakrabban lehet hallani, hogy az udvari medencéket sóval fertőtlenítik. A Gyerekruha Klub csapatánál hosszas beszélgetések után úgy gondoltuk, hogy ez az a módszer, ami vegyszermentes (így bőrkímélő), de mégis hatásos a baktériumok ellen. De lássuk hogyan működik?

  • Sóval történő fertőtlenítés során KÖZVETLENÜL A MEDENCE VIZÉBE ÖNTJÜK A SÓT.
  • A só vízzel történő feloldási aránya kb. 3-4g/liter.
  • Figyeljünk oda, hogy csakis jódmentes konyhasót használjunk (nátrium-clorid = NaCl)!
  • Ha a megfelelő arányban adagolod a sót, akkor fel sem tűnik majd, hogy sós vízben lubickoltok. Ne aggódj, a tengervíz sokkal sósabb ennél J
  • Ha ezt a módszert használjuk és medencénk nagyobb méretű, szükségünk van még egy ún. „sóbontó készülékre”, mely a felhasznált sót Klór- és Nátrium-ionra bontja szét, így gondoskodva a megfelelő fertőtlenítésről.
  • A só előnye még, hogy egy borúsabb nap után nem hűl ki a medence vize olyan gyorsan, mintha más fertőtlenítési módszert használnánk.
  • Ezzel a módszerrel nem képződik alga a medence alján, elpusztulnak a baktériumok, így nem tudnak szaporodni a nedves közegben.
  • Ezt a fertőtlenítési módszert választva elegendő az aktuális nyári szezonban csak egyszer használni, vagyis nem szükséges újra adagolni a sót, kizárólag csak akkor, ha cseréljük a medence vizét.

Az önfeledt nyári élmények, valamint gyermeketek egészsége érdekében érdemes betartani ezeket az apró kis szabályokat.

Kellemes nyaralást kívánunk Nektek!

A cikket összeállította a Gyerekruha klub webáruház.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja