SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felesleges vitamin készítmények?

Családinet [cikkei] - 2007-06-11
Napjainkban nem csak a gyógyszertárak, gyógynövény szaküzletek, de a bevásárlóközpontok polcain is számos kiegészítő készítmény sorakozik. Kis tablettákba zsúfolt vitaminok, ásványi anyagok biztosítanak bennünket a betegségek elkerüléséről, egészségünk megőrzéséről. Vagy mégsem?
Felesleges vitamin készítmények?

  A kiegészítők szedésével vágyaink szerint megelőzhetjük a különböző daganatos betegségeket, szívproblémákat is, amennyiben úgy érezzük, étrendünkből nem fedezhetjük a szükséges vitamin és ásványi anyag mennyiséget. Éppen ezért, ha mást nem is, egy multivitamin készítményt biztosan beszerzünk, s a napi egy tablettával máris úgy érezhetjük, sokat tettünk egészségünk védelmének érdekében.

 Sajnos szándékunkat némiképp megkérdőjelezi az a számos kutatás, melyek épp azt látszanak igazolni; a betegségek kialakulása sokkal inkább függ a kortól, az örökölt génektől, az étrendtől, s a bennünket nap, mint nap érő környezeti hatásoktól, mintsem a kiegészítő vitaminoktól.

 Kétségtelen, s kutatások sora is alátámasztja a tényt, hogy a daganatos-, a szív- és más  krónikus betegségek kialakulásában fontos szerepet játszanak életmód- és étrendbeli tényezők. Vegyük csak például az antioxidánsokat, melyek a szabadgyökök károsító hatása ellen nyújtanak védelmet. A kalcium és D vitamin csont egészségét védő szerepe is vitathatatlan. Mindezek ellenére számos vizsgálat bizonyítja, hogy a kiegészítők pozitív hatása csupán elenyésző mértékű, vagy esetenként épp káros.

 Minderre magyarázatul szolgálhat, hogy például a daganatos betegségek esetében a kórkép kialakulása akár 10-20 éven át is eltarthat. A DNS és a sejtek egészségét védő vitaminok és ásványi anyagok a betegség kezdeti stádiumában képesek biztosítani a sejtek megújulását. A legtöbb, idősebb korosztályra irányuló vizsgálat rendszerint 2-10 éven át követi nyomon a páciensek állapotát, s így feltételezhető, hogy ennyi idő alatt nem mutatható ki a készítmények pozitív hatása.

 Egy adott étrendkiegészítő egészen másként hat kiegyensúlyozott étrend mellett, mint hiányosan táplálkozó személyek esetében. Éppen ezért a kiegészítő készítmények hatását kutató vizsgálatokat továbbra sem szabad általánosítanunk, mivel eredményük döntően függ az adott országban élők táplálkozási szokásaitól.

 Egy 2007-es, 68 kutatás összegzését végző vizsgálat során kiderült, hogy a túlzott mértékben bevitt A-vitamin, béta-karotin és E-vitamin összességében károsan befolyásolja a szervezet immunműködését, illetve a daganatos betegségek leküzdésére való képességét.

 A készítmények szedése különösen a hiányosan táplálkozók számára ajánlott. Az állati termékeket egyáltalán nem fogyasztók esetében például hasznos B12 vitaminnal kiegészíteni az étrendet. A tejtermékeket valamilyen okból kerülő személyek is ilyen módon gondoskodhatnak a szükséges kalcium és D-vitamin pótlásáról.

 Azok számára azonban, akik az étrendjükből hiányzó gyümölcs és zöldség mennyiség helyett fogyasztanak kiegészítő készítményeket, el kell, hogy áruljuk, ezen táplálékok ereje a bennük lévő természetes anyagoknak köszönhető, ilyen módon pedig csak tablettákkal nem helyettesíthető.

Léteznek olyan körülmények, melyek hatására fokozott vitamin és ásványi anyag bevitel indokolt. Ilyenek a dohányfüst, a környezeti szennyeződések, az alkohol, vagy bizonyos gyógyszerek szedése. Előfordulhat azonban, hogy épp ezek hatására kell kerülnünk bizonyos készítményeket. A dohányosok esetében ilyen például a béta-karotin, mely növeli a tüdőrák kockázatát.

 A genetikai különbözőségek miatt szintén előfordulhat, hogy míg valaki számára pozitív hatású, más esetben semleges, harmadik személy esetében pedig akár káros is lehet ugyan azon készítmény szedése. Ilyen módon magyarázható az is, hogy míg egyeseknél az E-vitamin véd a prosztatarák ellen, addig másoknál nem használ.

 Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy egészségünk megőrzésének egyik legbiztosabb módja, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, s a szükséges vitaminok és ásványi anyagok beviteléről természetes forrásokból gondoskodunk.

 A hír alapjául a „Supplement Uncertainties” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja