SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Köhögés és köpetürítés

Családinet [cikkei] - 2016-03-07
Milyen betegségekre utalhat?
Egészséges embernél a köhögés nem jár köpet ürítésével. Dohányzás, kórokozó, por, vagy allergia miatt azonban a légzőrendszerben váladék képződik. Nem szívesen foglalkozunk ezzel, pedig fontos információkat árul el a légutak állapotáról, és súlyosabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet.
Köhögés és köpetürítés

Gyulladást, asztmát is jelezhet

A légutak felső szakaszában képződött váladékot tüsszögéssel, az alsóbb szakaszok lerakódásait köhögéssel tudjuk eltávolítani. A köhögés több fajta lehet: száraz, ugató, vagy produktív, köpetürítéssel járó. A köpet színe gyulladások esetén sárgássá-zöldessé változik, asztma esetén tapadós, üvegszerű.  Légcsőből vagy hörgőből eredő „tüdővérzésre” utal az élénk piros, vagy sötétebb alvadt vér, tüdőembóliára a friss piros vér, az erőlködéssel járó köhögéssel pedig vércsíkos köpetürítés járhat - sorolja dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa. Az orvosi vizsgálaton fontos információkat adhat még a köpet szaga és tartalma is.


Ijesztő tünet

Orvosi nevén haemoptysis, ha valakinél véres köpet jelentkezik. A kivizsgálás során először alapos kórtörténetet szükséges felállítani, hogy kiderítsük, a szervezet melyik részéről származik a vér – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ehhez bizonyos vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet, amivel ki lehet zárni az egyéb lehetőségeket, mint például az orr-, vagy szájnyálkahártya sérülése, a gége, az orrmelléküregek, a nyelőcső, vagy gyomor betegségei.


Krónikus betegségek tünete is lehet

Ha valóban a tüdőt, vagy érrendszerét érintő elváltozások állnak a véres köpet hátterében, annak több oka is lehet. „Véres (gennyes-véres) köpet jelentkezhet bronchitiszes betegeknél, vagy tüdőgyulladás esetén, vírusfertőzés kapcsán, de véres köpet tüdőembólia, tuberkulózis tünete is lehet. Okozhatja vérnyomáskiugrás, szívelégtelenség, autoimmun betegség, vérhígítók szedése, és a köhögés és légszomj mellett gyakran ez a tüdődaganat első tünete is.”


Véres köpet: mindig forduljunk orvoshoz!

Véres köpetürítés esetén amennyiben ez nem nyállal, hanem köhögéssel ürül, javasolt azonnal orvoshoz fordulni.  Erős köhögéssel járó fertőzéses légúti betegségek lefolyását kísérheti véres köpet. Ez jellemzően a betegséggel együtt megszűnik, de ilyenkor is jobb orvossal konzultálni. Azonnali vizsgálatot igényel, ha a vérzés egyre erősebb, és mellkasi fájdalom is kíséri. Hirtelen jelentkező panaszok tüdőembólia tünetei is lehetnek, itt a mielőbbi orvosi segítség életmentő lehet! Az éjszakai izzadás, fogyás, magas láz és légszomj, szintén olyan kísérő tünetek, amelyekkel javasolt orvoshoz fordulni.


Vizsgálatok és kezelés

Ahhoz, hogy a kiváltó okot beazonosítsuk, először részletesen kikérdezzük a beteget az egyéb tüneteiről, betegségeiről, szedett gyógyszerekről – mondja dr. Potecz Görgyi. „Az elmondottak és a fizikai vizsgálat alapján szükség van célzott laborvizsgálatra, gégészeti vizsgálatra, röntgen, vagy CT vizsgálatra. Véres köpet esetén a hörgőtükrözés is segít, hogy a vérzés helyét és pontos okát meghatározzuk, ha tüdőembólia kizárható és hörgőből ürülő vérzésről van szó. Ezek a vizsgálatok általában kórházi körülmények között, fekvőbetegként történnek. A továbbiakban a kezelést az eredmények függvényében határozzuk meg, ami részint a vérzés megszüntetésére, részint az alapbetegség kezelésére irányul.

Forrás: www.tudokozpont.hu
Fotó: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja