SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos az ígéretes új Alzheimer-gyógyszer

Családinet [cikkei] - 2016-09-05
A klinikai vizsgálatok szerint biztonságos az az új Alzheimer-gyógyszer, amely ez első eredmények alapján sikeresen szünteti meg a betegségre jellemző agyi fehérjelerakódást - írta a BBC News.
Biztonságos az ígéretes új Alzheimer-gyógyszer

A Nature tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint az új szer, az aducanumab az eddigi vizsgálatok alapján biztonságos és megállítja az emlékezetvesztést is. A szer hatásainak alapos értékelését lehetővé tevő, nagyobb léptékű kutatások már elkezdődtek.

Az Alzheimer-kór gyógyítását kutató tanulmányok régóta vizsgálják, hogy lehet harcolni az agyban képződő amyloid-lerakódások ellen. A jelenlegi kutatást, amelyben a szer biztonságát tesztelték, 165 páciens bevonásával végezték.

Egy év kezelés után azt is kimutatta a kutatás, hogy minél nagyobb a dózis, annál hatékonyabban pusztítja a szer a lerakódásokat. A kezelés után memóriateszteket is végeztek és "pozitív hatásokat" állapítottak meg.

Húsz résztvevő mellékhatásokat - többek között fejfájást - tapasztalt. Minél nagyobb volt a dózis, annál gyakoribbá vált a mellékhatás.

A kutatás harmadik, most folyó fázisában két különálló tanulmányt végeznek, ezekbe 2700 pácienst vonnak be Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából, hogy a szernek az Alzheimer-kór tüneteire gyakorolt hatását kimerítően kivizsgálják.

Alfred Sandrock, a szert kifejlesztő - és a Zürichi Egyetemmel együttműködve tesztelő - amerikai cég egyik vezetője azt reméli, "a jövőben olyan embereket sikerül meggyógyítani, akik még a betegség tüneteit sem tapasztalják, csak a lerakódások mutathatók ki az agyukban, ami valószínűsíti, hogy egy nap Alzheimer-kórt diagnosztizálnának náluk".

A kór gyógyításának kutatása során sok csalódás érte a tudósokat: már több mint egy évtizede, hogy új Alzheimer-gyógyszer került forgalomba.

A brit Alzheimer-kutató Társaság vezetője, James Pickett a BBC-nek elmondta: nincs olyan gyógymód jelenleg, ami közvetlenül lassítaná a kór előrehaladását, tehát egy olyan szer, amely az amyloid-lerakódások elpusztításával állítaná meg a betegséget, jelentős lépés lenne.

Más Alzheimer-kutatók azonban óvatosságra intenek, mert a vizsgálatok korai szakaszában sok szer mutatkozik sikeresnek, amely azonban később, a nagy léptékű tesztek során elbukik.

Forrás: MTI
Fotó: Pawel Kryj/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja