SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pikkelysömör kezelése

Kókai Kata [cikkei] - 2005-07-20
Sajnos egyáltalán nem ritka probléma, ami akár gyermekkorban is előfordulhat, s kezelése nem egyszerű.
A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör egyfajta bőrprobléma, a bőrt és a körmöket érinti, nagyon titka esetben a nyálkahártyára is hatással lehet. Hazánkban a lakosság mintegy két százalékát érinti, férfiakat és nőket egyaránt. A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, csecsemőkortól egészen idős korig. Legtöbb esetben kamasz korban jelenik meg.

A pikkelysömör, más néven psoriasis kialakulása több tényezőtől függ. A psoriasisra való hajlam öröklött, eddig mintegy hét gént találtak, mely szerepet játszik kialakulásában. Önmagában a génekben hordozott betegség nem okozna problémát, s talán soha meg sem jelenik. Ahhoz, hogy "aktiválódjon", azaz a bőrön észrevehető legyen, az öröklött gének mellett úgynevezett "provokáló faktorra" is szükség van. Ez lehet bármilyen olyan külső vagy belső tényező, amelyre a bőr reagál. Pl. gyógyszermérgezés, himlő, ekcéma esetén a bőrön is megjelennek a jellegzetes tünetek. Ilyenkor a pikkelysömörre hajlamos ember bőrén minden hasonló hatásra nem kiütések, ekcémás foltok, hanem pikkelysömör jelenik meg.

Amennyiben már aktiválódott, egyszerű bőrgyógyászati vizsgálattal diagnosztizálható. A psoriasis számtalan fajtája létezik, s a tünetek is mások. A provokáló faktorok különbözősége, az öröklött tényezők miatt sokféleképpen megjelenhet. Míg egyeseknél csupán a bőr szárazsága, pikkelyessége látható, másoknál ez viszketéssel is társul. Az életmód is nagyban befolyásolhatja ezt, a diétát betartók számára legtöbbször egyáltalán nem okoz kellemetlenséget.



A psoriasis nem veszélyes betegség, csupán a bőrproblémák, a korpásnak tűnő fejbőr nehezítheti a beilleszkedés, az önbecslést. A pikkelysömör nem adható át, csak öröklődés során. Ma már számtalan kezelési módszerrel tünetmentessé tehető. Ugyanakkor fontos szerepet játszik más problémák diagnosztizálásában, hiszen jelezhet allergiát (pl. mosóporra, vagy más, bőrrel érintkező szerre), illetve belső elváltozásokat.

Kezelésében ma már fontos szerepet játszik a biorezonancia, illetve több gyógyszer, és természetes alapú készítmény is nagy segítséget nyújt. Mivel psoriasis esetén előfordulhatnak izületi bántalmak is, érdemes betartani a szükséges diétát.

Tilos fogyasztani:

  • Savanyú ételeket (narancs, paradicsom)
  • Esetleg allergiát okozó ételek (pl. tojás, tej, kukorica) Érdemes először az összes hasonló ételt elhagyni, majd fokozatosan, egyesével visszavezetni az étkezésbe, így könnyen észrevehető, mely ételek okoznak allergiát.
  • Alkohol, cukor, zsír

Fontos ásványi anyagok és vitaminok:

  • B12
  • E-vitamin
  • Folsav
  • Cink
  • Szelén
  • Immunerősítő anyagok (C-vitamin, flavonoidok, Echinacea, macskakarom, stb.)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja