SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákkeltő méreg a salátában

[cikkei] - 2004-03-11
Nagy töménységű rákkeltő és idegkárosító méreggel szennyezett salátát talált a Greenpeace az egyik budapesti szupermarketben. A méreg töménysége csaknem a nyolcvanszorosa volt a megengedett határértéknek.
Rákkeltő méreg a salátában
A környezetvédő szervezet aktivistái kilenc különböző fővárosi és vidéki üzletet vizsgáltak. A frissen vásárolt salátát egy független osztrák laboratóriumban analizáltatták.

"Három féle növényvédő szert találtak 3 féle salátamintában, közülük az egyik nagy mennyiségű gombaölő szer volt" – mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányszervezője.

A megengedett határérték két egység. A salátában 159 egységet találtak, ami nyolcvanszoros koncentrációt jelent. A toxikológus orvos azt mondja, hogy ez a gombaölő nagy mennyiségben rákot okozhat, és erős idegméreg lehet. Az érintett üzletlánc szerint mindent megtesznek, hogy kiszűrjék a veszélyes termékeket.

"Az ide beérkező termékek után minden egyes beszállító partnernek rendelkeznie kell forgalombahozatalhoz szükséges engedéllyel, ez a permetezési naplót is jelenti" – mondta Neubauer Katalin, az üzletlánc kereskedelmi igazgatója.

A földművelésügyi minisztérium szerint a felhasznált gombaölő szert Magyarországon tilos fejes salátára permetezni.

"Amennyiben az előállító megtalálható, abban az esetben a termelőt meg tudjuk büntetni. Az elmúlt évben 39 esetben róttunk ki bírságot, több mint 3 millió forint értékben" – nyilatkozta Eke István, a FVM főosztályvezetője.

Egyelőre sem az üzletláncnál, sem a hatóságok nem tudtak választ adni arra, honnan származik a mérgezett saláta, és hogyan kerülhetett forgalomba.

RTL Klub Híradó - Blénessy Gábor - Orosz Hajnalka
2004-03-11 18:32:18

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja