SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fejfájás vagy migrén?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-11-16
Sok esetben a fejfájás olyan egyszerű okoknak tudható be, mint a rossz közérzet, vagy éppen az időjárás változása, s ma már számtalan homeopátiás szer, és ártalmatlan orvosság nyújt gyors segítséget ellene. Sokan a migrént egy egyszerű fejfájással azonosítják, pedig a két probléma nem egy és ugyanaz.
Fejfájás vagy migrén?

A migrén jellemzői

Sok esetben nem veszik komolyan a migrénnel küzdő emberek problémáját. Mivel a legtöbb ember életében időnként előfordul egy-egy apróbb fejfájás, nem tulajdonít az eseménynek nagy jelentőséget, s nehezen tudja elképzelni, hogyan teheti tönkre egy migrénnel küzdő ember mindennapi életét. Pedig a migrén több mint egyszerű fejfájás.
A migrénes fejfájás a vaszkuláris, vagyis ér-eredetű fejfájások közé sorolható. A komoly fejfájás rohamokban tör a migrénnel küzdő betegre, s tünete nem kizárólag a fejben érzékelhető. Nem egyszer a lüktető fejfájás sápadtsággal, gyengeséggel, fény- és hang érzékenységgel párosulhat. A migrénes betegek egy része a roham idején cselekvőképtelenné válik, hiszen a fejfájás erősségét a fizikai megterhelés fokozza.
A migrén tehát nem egyszerű, gyógyszerekkel elmulasztható betegség. A rohamok időpontja kiszámíthatatlan, ezért a munkában és magánéletben is kellemetlen pillanatokat szerezhet a betegnek. Egyes betegeknél hetente 2-3 roham is előfordulhat, míg másoknál csupán évente egyetlen ilyen alkalom adódik. A rohamok ideje változó, általában 3-5 órán át tart, de ritkább esetben akár napokig is elhúzódhat.

A migrén tünetei

Erős fejfájás, mely periodikusan jelentkezik
Legtöbb esetben a fej egyik oldalán, halánték tájékon jelentkező erős fájdalom
Szédülés, émelység is jelentkezhet kísérő tünetként
Sápadtság, karikás szem
Látászavarok
Fokozott érzékenység az erős fény- és hanghatásokkal szemben
A migrén kialakulása és kezelése

A migrénes fejfájás akár már gyermekkorban is jelentkezhet. Ez esetben inkább a periodikus rosszullétek jelzik jelenlétét, s a tünetek között elsősorban nem a fejfájás, hanem az émelygés játssza a főszerepet. A gyermekek sok esetben kinövik a betegséget, a felnőttkorban kialakuló migrén azonban egy életen át is problémát okozhat.
Az erős fejfájás okának az agyban lévő erek átmérőjének változását, illetve az ennek következtében kialakuló véráramlás változást tartják. Ez a folyamat nem tartozik a test természetes funkciói közé, így a migrén kialakulásához szükséges az egyéni hajlam. Maga a betegség nem örökölhető, csupán az arra való hajlam. Egyes megfigyelések szerint a migrén bizonyos családokban halmozódik. Kialakulásának oka még nem tisztázott. Az utóbbi évtizedekben egyre több olyan elváltozásra derült fény, mely a migrén oka lehet.
Egyénenként különbözik, hogy milyen tényezők okozhatnak migrénes rohamot. Sok esetben az időjárás változása, a stressz, vagy bizonyos ételek és italok vezetnek erős fejfájáshoz. Az ismerten rohamhoz vezető ételek, italok és élethelyzetek kerülése már önmagában is nagy segítséget jelent.
Migrénes roham esetén a hagyományos gyógyszerek nem felelnek meg az elvárásoknak, speciális készítményekre van szükség. Ezek használata azonban csak szükséges esetén ajánlott, hiszen a legtöbb kombinált készítmény nem kívánt mellékhatásokkal bír. Amellett, hogy függőséghez vezethet, az étvágyat is fokozza.

A megelőzés fontossága

Migrén esetén a megelőző kezelés legalább olyan fontos, mint a már kialakult roham csillapítása. Mivel a rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek nem veszélytelenek, célszerű nagy hangsúlyt fektetni a migrénes rohamokat okozó tényezők elkerülésére. Aki migrénnel küzd, könnyen megfigyelheti, mely jelenségek váltják ki az erős fejfájást. Nem egyszer az olyan mesterséges anyagok okolhatók a problémáért, mint a fogamzásgátló szerek és az ételek adalékanyagai.
Sok esetben az étkezéssel kapcsolhatók össze az agyban történő változások. Bizonyos ételek, főként a mogyoró, szalonna, csokoládé, vagyis az általában allergiát okozó tápanyagok is okozhatják. Próbaként érdemes ezeket kihagyni az étrendből. Olykor a túl ritka, vagy éppen nagy mennyiségű tápanyag felvétel is migrénes rohamhoz vezethet. Célszerű naponta többször, kisebb adag ételt fogyasztani.
Amennyiben a stressz váltja ki a migrénes rohamot, érdemes elsajátítani néhány relaxációs technikát. A jóga, a speciális légzőgyakorlatok, illetve a rendszeres testmozgás is segíthet levezetni a stresszt, de megfelelő ideig tartó, nyugodt alvással is csökkenthető a feszültség.

A migrénre való hajlam örökölhető, s főként a nőket érinti. Az erős, periodikusan jelentkező fejfájás ellen nem nyújtanak hatékony segítséget a vény nélkül kapható készítmények, ezért minden esetben szakorvos segítségét kell kérni. Kellő odafigyeléssel, s az előírt diéta betartásával megelőzhető és elkerülhető a mindennapokat megnehezítő migrén.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja