SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jó és a rossz koleszterin

Családinet [cikkei] - 2007-01-15
A koleszterin szint rendszeres mérésével sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Ismerjük meg most, hogy pontosan miként.
A jó és a rossz koleszterin

Fontos tudnunk, hogy két fajta koleszterin létezik. Az LDL a koleszterint a májból szállítja a sejteknek, túlzott termelődése esetén azonban lerakódik az érfalban. A HDL-koleszterin az un. „jó” koleszterin, mely képes az élfalra már lerakódott koleszterint visszaszállítani a májba, mely ott lebomlik.

 

Az amerikai National Cholesterol Education Program (NCEP) közleményében az alábbi tulajdonságokat ismerhetjük meg, melyek a HDL-koleszterint jellemzik.

 

A HDL normál esetben a szervezetben található koleszterin 20-30 százalékát teszi ki. Alacsony szintje esetén nő a szívinfarktus, érelmeszesedés és az agyvérzés kockázata. A nők körében jellegzetesen gyakoribb a HDL emelkedett szintje. A férfiak mintegy egy harmadánál, míg nőknél csak egy ötödüknél fordul elő alacsony HDL szint.

 

A következőkben megismerhetjük azokat az életmód- és táplálkozásbeli szokásokat, melyekkel koleszterin szintünket az egészséges értéken belül tarthatjuk, a „jó”, vagyis a HDL-koleszterin szintet növelhetjük.

 

Alacsony számú páciens részvételével végzett angliai vizsgálatban három héten át napi három pohár narancslé fogyasztásával, 21 százalékkal nőtt a HDL-koleszterin szintje. A kísérlet ezzel a narancslén kívül más, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kedvező hatására is felhívja a figyelmet.

 

A niacin, vagy más másnéven B3 vitamin szintén segít a HDL-koleszterin szint növelésében. Ennek érdekében különösen ajánlott a következő ételek rendszeres fogyasztása: a csirkehús, makréla, pisztráng, lazac, mogyoró és borjúhús.

 

A koleszterin szint szempontjából is fontos cukorszintünket rendszeresen ellenőriztetnünk. Amennyiben olyan ételt fogyasztunk, mely különösen megemeli vércukor szintünket, azzal hatást gyakorolunk a szervezetünkben található koleszterin mennyiségére is. Ezzel egyidejűleg ugyanis a szervezetünkben lévő HDL szint csökkenni fog. Ajánlatos tehát a vércukorszintet legkevésbé megemelő tápanyagokból fedeznünk a szükséges szénhidrát mennyiséget. Ezek a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, a zsírmentes, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

 

A telített zsírsavak helyett használjuk és fogyasszuk az egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket, melyek szintén növelik a “jó” koleszterin szintet.

 

Tanulmányok igazolják a szója kedvező hatásait, melyet a HDL szint emelésével fejt ki. Ezen kívül képes az LDL szintjének csökkentésére is. Fontos tudnunk azonban, hogy a szója kedvező hatása csak hosszabb fogyasztás után, mintegy 3 hónap elteltével jelentkezik.

 

Étkezések alkalmával, mérsékelt alkohol fogyasztásával szintén növelhetjük a HDL szintjét és segíthetjük az artériák faláról a lerakódások eltávozását.

 

Napi 30 perc rendszeres, aerob jellegű mozgással segíthetjük a HDL szint növekedését szervezetünkben.

 

Végül, de nem utolsó sorban közérzetünk és az egészséges HDL-szint érdekében is igyekezzünk megszabadulni a ránk rakódott súlyfeleslegtől, illetve hagyjunk fel a dohányzással.

 

A hír alapjául a “10 Ways to Help Boost Your 'Good' Cholesterol” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja