SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

H5N1 vírusmutánsokat mutattak ki

Családinet [cikkei] - 2006-11-21
Humán-típusú vírus-kötőhelyekhez nagy affinitással kötődő H5N1 vírusmutánsokat mutattak ki.

H5N1 vírusmutánsokat mutattak ki

A nagytekintélyű Nature folyóirat legújabb számában egy kutatócsoport arról számol be, hogy három, madárinfluenzában megbetegedett személyből sikerült olyan H5N1 vírusokat izolálni, amelyek képesek mind madár-típusú, mind humán-típusú víruskötő-helyekhez kapcsolódni.

A madarak és az ember influenzavírus-kötőhelyei kémiailag meglehetősen különböznek, ez az oka annak, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus, amely sok tízezer baromfit pusztított el, eddig csak mintegy kétszáz személyt betegített meg. Egy influenza-világjárvány kitöréséhez többek között az szükséges, hogy egy madárinfluenza-vírus szert tegyen arra a képességre, hogy emberi sejtekhez (is) képes legyen kötődni, hiszen ez a fertőzés egyik alapfeltétele. Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a korábbi influenza-világjárványok, részben vagy teljesen madáreredetű vírusaiban, legalább két speciális mutáció kellett ahhoz, hogy képesek legyenek embereket hatékonyan fertőzni.

 A mostani vizsgálat hasonló folyamatot mutatott ki: azok a H5N1 vírustörzsek, amelyek humánsejtekhez (is) tudtak kötődni, a bekövetkezett mutációk miatt pontosan meghatározott helyeken más aminosavakat tartalmaztak, mint azok a H5N1 vírusok, amelyek csak madársejtekhez tudtak kapcsolódni. A kutatások most közzétett eredményei azt bizonyítják, hogy a H5N1 vírus genetikai anyaga folyamatos változtatásával képes olyan variánsok létrehozására, amelyek jól kötődnek humánsejtekhez. Ezzel együtt pedig ismertté váltak azok a konkrét szerkezeti változások, amelyek az emberhez való alkalmazkodásért felelősek, így a jövőben megjósolhatóvá válik egyes H5N1 vírustörzsek veszélyessége. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például, ha valahol találnak egy madárinfluenzában elhullott vadmadarat, a kórokozó fehérjéinek analízisével meghatározható, hogy az emberre különösen veszélyes variánsról van-e szó.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a vadmadarakban, a háziszárnyasokban és megbetegedett emberekben egyaránt továbbra is folytatni kell a H5N1 vírusok kimutatását, izolálását, lehetőleg a kórokozó egész elterjedési területén és az izolátumokban keresni kell az emberre veszélyes mutánsokat.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék

Szent István Egyetem (SZIE), Állatorvos-tudományi Kar, Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszék

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja