SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorfüggőség

Családinet [cikkei] - 2007-04-17
A finomított cukor tápértékkel nem rendelkezik. A szervezet számára nem jelent többet gyorsan és könnyen felszívódó egyszerű cukornál. Fogyasztása azonban függőséget okozhat és depresszióhoz vezethet.
A cukorfüggőség
  A nádcukorból, vagy répacukorból készült melaszból desztillálás útján barna cukrot, majd fehér cukrot állítanak elő. A fehércukor, porcukor, melasz, a méz egyaránt emelik a vér inzulin szintjét, illetve a szerotonin szintet. A szerotonin hangulatjavító anyag.

 A cukor fogyasztása emeli a szerotonin szintet, ezáltal emeli hangulatunkat. Tartós és a szükségesnél nagyobb mennyiségben történő fogyasztása esetén azonban lelassul az agy a szerotonin termelése. A szükségesnél kevesebb mennyiségű szerotonin enyhébb, vagy súlyosabb depressziót idéz elő.

 Ezáltal annak érdekében, hogy az adott személy normál szerotonin szintet tudjon szervezetében fenntartani, s depresszióját enyhítse, folyamatosan cukrot kell fogyasztania. Így olyan függőségi kör jön létre, melyből valóban nehéz lesz kilépnie. A jelenség teljes mértékben hasonló a túlzott alkoholfogyasztás által létrejött dopamin függősséghez.

 A cukorfogyasztás hatására jelentősen megemelkedik a vércukorszint. Ennek kiegyenlítésére a szervezet, a cukor semlegesítésére inzulin kibocsátását kezdi meg. Azonban míg a cukor hatása néhány órán belül elillan, addig az inzulin jelenléte hangulatunkat befolyásolja. Az inzulin bőség okozta állapot pedig nem más, mint a depresszió és a letargia. Ezáltal, hangulatunk javítása érdekében ismét a cukor után nyúlunk, s a folyamat kezdődik elölről.

 A cukor tehát két módon befolyásolja hangulatunk alakulását. A túlzott mértékű inzulin és a szerotonin hiánya egyaránt depressziós tüneteket idéz elő. Amennyiben a folyamat tartósan fennáll, úgy fizikai és mentális téren is egészségromlás következhet be. A depressziós tüneteken kívül kialakulhat diabétesz, illetve bipoláris rendellenességek.

 Finomított cukor helyett válasszuk a fruktózt, mely a gyümölcsökben természetesen megtalálható cukorfajta. Éppen ezért szerkezetét teljes mértékben megőrizte, a benne található kémiai kötések által szervezetünk számára jelentős időt igényel lebontása. Ezáltal a vércukorszint nem hirtelen, lökésszerűen emelkedik meg, hanem folyamatos, egyenletes szinten mozog. Szervezetünk energia ellátása így hosszú időn át biztosított, s csupán enyhe hangulatváltozást érzékelünk.

 Hosszabb időn át történő fruktóz használat, illetve a finomított cukor mellőzésének hatására érezhetően kifinomultabbá válnak ízlelőbimbóink, s az édes íz fogalma egészen új értelmet nyer. A korábban még cukrozásra szorult termékek lassan egyre édesebbé válnak, ízlésünk kitisztul, felfedezhetjük a gyümölcsök valódi ízét.

 Szervezetünk is fellélegezhet, hiszen nem kell többé jelentős energiákat pazarolnia a finomított cukor okozta biológiai folyamatok, hangulati ingadozások kiegyenlítésére. A cukorfüggőség megszűnik, a felesleges munka által kimerült szervezet újra feltöltődik, a betegségek száma csökken.

 A cikk alapjául a „Processed Sugar Can Cause Addiction and Depression” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja