SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A légzés ereje

Családinet [cikkei] - 2007-04-20
Mindannyian tapasztaltuk már a "kifogytunk a levegőből" kellemetlen érzését. Ezzel akár nap, mint nap szembesülhetünk, különösen, ha asztmás betegségben szenvedünk. Létezik azonban egy biztos módszer, mellyel az ilyen eseteket elkerülhetjük, vagy csökkenthetjük.
A légzés ereje

Az asztmás betegségre jellemző légúti szűkület, gyulladás és túlérzékenység következtében gátolt levegőáramlást a beteg légszomjként érzékeli, légzése szaporábbá, felületesebbé válik. Asztmás rohamok kialakulásához számtalan tényező, köztük olyan hétköznapi jelenségek, mint a pollen, a stressz, vagy a testmozgás vezethetnek. A rohamok súlyossága az enyhétől akár a végzetes kimenetelűig is terjedhet.

 Mindennapi életünk során gyakran ér bennünket stressz. Az ilyen szituációkban sokan kapkodni kezdjük a levegőt. A tüneteket fokozott izzadás, erős szívdobogás kísérheti. Az ilyen helyzetekben, s ezek megelőzésére nagy szükségünk lehet a helyes légzéstechnika elsajátítására.

 A Buteyko módszert egy ukrán professzor, Konsztantin Buteyko fejlesztette ki, az 1950-es években. Feltételezése szerint az asztmás betegek a légszomj érzésének csillapítására túllélegeznek, így szervezetükben több oxigén, mint szén-dioxid található. Az alacsony szén-dioxid szint pedig megnehezíti az oxigén kiáramlását a test szöveteibe. Az oxigénhiányos szövetek asztmás rohamot idézhetnek elő.

 A módszer alkalmazásának lényege az orron keresztül történő légzés bevezetése és hosszabb szünetek beiktatása a lélegzetvételek közt.

 Eredményességének köszönhetően a Buteyko módszer egyaránt elterjedt Oroszország, Ausztrália, Új-Zéland és Nyugat-Európa területein. Elsajátítása kizárólag szakember segítségével, orvosi ellenőrzés mellett történhet, mivel a tünetek, s a betegség állapota egyénenként eltérhet. Magas vérnyomás és szívbetegség esetén fokozott óvatosság szükséges.

 A módszer lényege valóban a helyes légzés elsajátítása, mely azonban talán csak első hallásra tűnhet egyszerűnek. Hathatósságát azonban számos kutatási és vizsgálati eredmény bizonyítja. Segítségével nem csak a tünetek, de a szükséges gyógykezelés mértéke is csökkenthető.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja