SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Családinet [cikkei] - 2011-08-29
A kompressziós harisnya viselése a visszérbetegség kezelésének fontos eszköze, azonban a legújabb kimutatások szerint hatásos lehet egy bizonyos alvászavar, az úgynevezett alvási apnoe enyhítésében is. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa a kompressziós harisnya viseléséről beszélt.
A kompressziós harisnya segítheti az alvást

Alvászavar és krónikus vénás elégtelenség

Az olaszországi Brescia Egyetem egyik kutatócsoportjának az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmánya szerint: a kompressziós zokni nappali viselése a vénás elégtelenségben is szenvedő betegekben csökkenti az alvási apnoe vagy más néven éjszakai légzéskimaradás tüneteit.

Az éjszakai légzéskimaradást (apnoe), a légúti izomzat alvás közbeni összeesése okozza, ami legalább 10 másodperces légzéskimaradáshoz vezet, mielőtt az agy ismételt ingerének hatására a légzőizmok összehúzódnak és légutak ismét megnyílnak. Ez az állapot hosszútávon súlyos következményekhez vezethet. A legtöbb beteg nincs tudatában a problémának, és leginkább a horkolás, a többszöri hirtelen felébredés, a levegő után kapkodás, valamint a rendszeres másnapi fáradtság, a csökkent koncentrálóképesség, lelassultság jelzi, hogy az éjszakai alvás nem megfelelő. Hosszú távon magasvérnyomás betegség alakulhat ki, fokozódik a szívinfarktus és a szélütés kockázata. Leggyakrabban túlsúlyos betegek érintettek.

A nyugodtabb alvásért

Krónikus vénás elégtelenség akkor jelenik meg, amikor a vénák nem képesek az oxigénszegény vért visszajuttatni a szív felé. Ez leggyakrabban a láb vénáinál fordul elő. A kutatók korábban kimutatták, hogy ilyenkor a lábakban felhalmozódott folyadék éjszaka, fekvő helyzetben kezd visszaáramlani a fej irányába, a nyaki szövetekben felgyülemlik és a gége ismétlődő összeeséséhez, így légzéskimaradáshoz vezethet. A tudósok arról számoltak be, hogy ha vénás elégtelenségben szenvedő betegek egy héten keresztül napközben kompressziós zoknit viseltek, az óránkénti légzéskimaradások száma 36%-kal csökkent. Ennek hátterében az állt, hogy a kompressziós harisnyát viselő betegeknél napközben kevesebb folyadék gyűlt össze az alsó végtagokban és emiatt csökkent az éjszaka folyamán a nyakba áramló folyadék mennyisége is. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy a másnapi tüneteket ez hogyan befolyásolta.



A vizsgálat eredménye figyelemre méltó, hiszen az alvási apnoe kezelése egy éjszakai lélegeztető maszk viselésével történik, ami nemcsak kényelmetlen, de drága is. A vizsgálat hátránya, hogy kevés betegen, (mindössze 12) és rövid ideg végezték, de mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy az igen költséghatékony kompressziós zokni viselésének, a „nehézláb-érzés” csökkentésén, a vénás fekélyek megelőzésén kívül más területeken is lehetnek jótékony hatásai. Hangsúlyozni kell, hogy ezek egy kutatás eredményei, és az alvásproblémákkal küszködők mindenképpen szakembert keressenek fel a probléma megoldására.

Mit lehet még tenni?

A vénás elégtelenség jól ismert tünetei a lábdagadás, a nap folyamán erősödő fáradtságérzés a lábakban, éjszakai lábgörcsök, a bőrtünetek, mint a boka feletti bőr barnás elszíneződése, az ekcéma, később lábszárfekély megjelenése ellen a „gyógyszer” a kompressziós zokni napközbeni viselése. Emellett ajánlható: a meleg-hideg váltózuhany, vénás torna, az úszás, biciklizés, de a túl magas sarkú cipők kerülése, a túlsúly leadása vagy a hosszantartó állás kerülése is - ismétli dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa.

Bizonyos tüneteken a gyógyszeres kezelés is enyhíthet. Amennyiben a vénás elégtelenséghez a kitágult visszerek vezettek el, akkor javasolt ezek eltávolítása műtéttel, esetenként szklerotizációval, amely során egy speciális anyagot fecskendeznek a vénába, amely annak falát összetapasztva megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. Ez utóbbi azonban csak kisebb kaliberű vénákon, és csak bizonyos esetekben végezhető el.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja